Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

DN/Ipsos senaste mätning är en tidig julklapp för Socialdemokraternas partiledare, statsminister Stefan Löfven.

Ipsos: Rödgrönas övertag ökar

Klyftan växer mellan blocken i Ipsos senaste mätning – de rödgröna partierna leder nu med 7 procentenheter mot Alliansen. Den största förloraren är Centerpartiet som tappar nästan var tredje väljare.

Socialdemokraterna är den stora vinnaren i DN/Ipsos decembermätning, som är en tidig julklapp för partiledare Stefan Löfven. Partiet växer med 4 procentenheter jämfört med mätningen i november och får nu stöd av 32 procent av väljarna, skriver Dagens Nyheter. Även Kristdemokraterna växer, 8 procent av väljarna skulle lägga sin röst på KD jämfört med 5 procent i november.

Moderaterna ligger kvar på 18 procent av väljarstödet, Vänsterpartiets siffror är oförändrade med 8 procent, och Miljöpartiet ligger kvar på riksdagsspärren med 4 procent.

Centerpartiet är den stora förloraren med ett tapp från 10 procent i november till 7 procent i december. Sverigedemokraterna backar från 20 till 18 procent, och Liberalerna från 5 till 4 procent.

Resultatet innebär att de tre rödgröna partierna får 44 procent av rösterna, mot Alliansens 37 procent. Klyftan har därmed vidgats från 3 till 7 procentenheter.