Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Riksdagsledamoten Hanif Bali (M). Arkivbild.

Internutredning mot Hanif Bali efter mejltweet

Moderaterna har inlett en internutredning mot riksdagsledamoten Hanif Bali. Han har agerat "ytterst omdömeslöst" som spridit vidare mejl mellan UD och en journalist som sajten Nyheter Idag begärt ut, enligt M.

Partiet har kontaktat riksdagens säkerhetsavdelning, och säger att den avdelningen i sin tur "informerat säkerhetspolisen om saken".

Bakgrunden är en mejlkonversation mellan UD och en journalist om en intervju med en ukrainsk människorättsaktivist.

Mejlen begärdes ut av sajten Nyheter Idag ett knappt dygn efter att de skickats, för drygt en månad sedan. Sajten begärde specifikt att UD skulle lämna ut mejl till och från journalistens mejladress, vilket Dagens Nyheter avslöjat.

Kritiserade på Twitter

Någon publicering blev det aldrig på Nyheter Idag, men bara minuter efter det att journalisten publicerat sin intervju med den ukrainska aktivisten kritiserade Hanif Bali på sitt Twitterkonto hur den kommit till. Bali publicerade också kopior av mejlkonversationen.

Bali har därefter uppgivit två versioner om hur mejlen kommit honom till hands, dels att han fått dem av en bekant och dels att han såg mejlen "i flödet" och sparade ner dem därifrån. Bali tog efter påstötningar från moderaterna bort inlägget, och har därefter bett journalisten om ursäkt.

Oro på UD

Hela skeendet har skapat oro och olust på utrikesdepartementet, uppger en källa för TT.

Den specifika begäran om att få ut allmänna handlingar så kort efter mejlkonversationen har skapat oro för avlyssning, särskilt inför riksdagsvalet, uppger källan.

Mejl är enligt experter ett mycket osäkert sätt att kommunicera, och jämställs med vykort.

Professorn i underrättelseanalys, Wilhelm Agrell, säger till Dagens Nyheter att det också finns andra förklaringar till att mejlkonversationen blivit känd för Nyheter Idag.

- Det behöver inte vara suspekt. En person kan ju via någon annan källa fått veta att någon varit i kontakt med en myndighet, säger Agrell till tidningen.