HD anser att det är olagligt att odla cannabis för smärtlindring. Arkivbild.
HD anser att det är olagligt att odla cannabis för smärtlindring. Arkivbild.

Trots svåra smärtor – olagligt odla cannabis

För att lindra kroniska smärtor odlade och brukade Andreas Thörn cannabis. En nödhandling, ansåg tingsrätten, men hovrätten dömde honom för narkotikabrott. Nu fälls han av Högsta domstolen, som fastslår att det är olagligt – svåra smärtor till trots.

ANNONS
|

Högsta domstolen (HD) konstaterar att Andreas Thörn visserligen befunnit sig i en nödsituation, men att det ändå inte har medfört att cannabisodlingen varit tillåten. Dock anser HD att "de speciella omständigheterna kring gärningen" gör att han ska dömas för ringa narkotikabrott.

Thörns juridiska ombud Victor Regnér tycker att domen är välskriven och att HD har gjort en mycket grundlig utredning av ärendet.

En upprättelse

"För Andreas har detta varit en upprättelse och en bekräftelse från rättsväsendets sida att han befunnit sig i en svår situation och att han inte kunnat få någon hjälp från sjukvården", skriver Victor Regnér, i en kommentar till TT.

ANNONS

HD tar fasta på en rad förmildrande omständigheter och sänker bötesbeloppet till 40 dagsböter à 130 kronor, totalt 5200 kronor.

- Det har kostat mycket både fysiskt och psykiskt. Så oavsett utfall är det skönt att det är över, säger Andreas Thörn till SVT Nyheter.

Vid 15 års ålder bröt Thörn nacken i en mc-olycka, och han är sedan dess förlamad från bröstet och nedåt. För ungefär tio år sedan började smärtorna bli allt värre, men inga läkemedel hjälpte. Då började han i stället att odla cannabis i tvättstugan, som han sedan intog i form av olja.

Cannabis på recept

2015 åtalades Thörn vid Västerås tingsrätt. Han friades eftersom rätten ansåg att han "befunnit sig i en nödsituation" då han "tycks ha provat allt som sjukvården har att erbjuda". Svea hovrätt resonerade annorlunda. Nödsituationen var inte tillräckligt akut för att han skulle kunna frias från brott. Han dömdes därför till villkorlig dom och dagsböter för narkotikabrott.

Andreas Thörn har fått rätt av Läkemedelsverket att hämta ut cannabis på recept, så HD:s beslut kommer inte att få någon betydelse för honom rent medicinskt.

ANNONS

- Både rättsprocesserna och kampen för att få cannabis på recept har varit krävande. Jag har fått betala ett högt pris. Men i slutändan har jag ju nått dit jag vill, säger han till SVT Nyheter.

TT

Fakta: Medicinsk cannabis

Cannabis och extrakt av cannabis omfattas av bestämmelserna i lagstiftningen om kontroll av narkotika.

Det finns i dag bara ett godkänt läkemedel som innehåller cannabisextrakt i Sverige. Läkemedlet är en munspray som patienter med multipel skleros (MS) kan få på recept.

I särskilda fall kan ett apotek få tillstånd att lämna ut ett läkemedel som inte är godkänt i Sverige. För att detta ska vara möjligt krävs ett godkänt tillstånd, en så kallad licens.

Läkemedelsverket började godkänna licenser för cannabisbaserade läkemedel 2017. 30 ansökningar har inkommit till verket och 12 har godkänts.

Källa: Läkemedelsverket

ANNONS