Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Ann-Sofie Hermansson (S) har avsatts av sin fullmäktigegrupp i Göteborg. Bild från i måndags.

"Inte seriöst", säger avsatt S-topp

Ann-Sofie Hermansson har avsatts som gruppledare för Socialdemokraterna i Göteborg av fullmäktigegruppen. Själv säger hon att beslutet är "oseriöst" och avvisar avgångskravet.

Partiets fullmäktigegrupp samlades på onsdagskvällen och en överväldigande majoritet röstade för att avsätta Hermansson, rapporterar GT.

- Jag betraktar inte det här som seriöst. Vi har ett ordinarie gruppmöte på måndag. All diskussion som behöver föras kan föras då, säger Hermansson till TT.

Kravet på S-toppens avgång restes först av styrelsen för Socialdemokraternas partidistrikt i Göteborg för några dagar sedan. Som skäl angavs i första hand att hon har haft svårt att samarbeta inom partiet.

Ann-Sofie Hermansson har hittills avvisat kraven på avgång.

Redan tidigare på onsdagen stod det klart att Socialdemokraternas ledamöter i fullmäktige ställde sig bakom kravet på hennes avgång. Det framgick av ett brev som fullmäktigegruppen skickat till Hermansson.

Ex-kommunalråd skrev under

I brevet heter det bland annat att man inte längre litar på Hermanssons "omdöme och förmåga att leda det politiska arbetet". Flera tidigare kommunalråd finns bland undertecknarna.

Ann-Sofie Hermansson var före valet i höstas ordförande i Göteborgs kommunstyrelse och har setts som partiets tyngsta namn i Göteborg. Men efter valet styrs Göteborg av en borgerlig Allians-minoritet, som dock bara har 24 av de 81 mandaten i kommunfullmäktige.

Socialdemokraterna i Göteborg kommer att hålla en extra distriktskongress den 3 mars på grund av de interna stridigheterna.

Formalian oklar

Frågan är om fullmäktigegruppen rent formellt kan göra som den gjorde på onsdagskvällen. Enligt Hermansson kan beslutet strida mot gruppens stadgar.

- Jag har stor respekt förstås för både fullmäktigegruppen och partidistriktet. Däremot vill jag att mitt förtroende ska prövas på den extra distriktskongressen – jag vill inte bli bedömd av ett hastigt sammankallat möte med en mindre krets, säger hon.

Till ny S-gruppledare valdes Marina Johansson.