Snöovädret fortsätter på fredagen.
Snöovädret fortsätter på fredagen.

Inställda tåg och skolskjutsar i snöovädret

Det besvärliga vädret dröjer sig kvar på många håll och ställer till problem på vägar och för tågtrafiken. Flera tåg har antingen ställts in eller försenats. Och snöandet kommer fortsätta i södra Sverige.

ANNONS
|

Det kalla vädret och snöfallet har orsakat kaos i trafiken på många håll i landet. I söder, där SMHI utfärdat flera klasser 1-varningar, har detta inneburit köer på flera platser. Längs södra och sydöstra Östersjön varnas även för nedisning.

I bland annat kommunerna Kalmar, Skurup, Ystad, Sjöbo, Tomelilla, Simrishamn ställs skolskjutsarna in under fredagen. På Öland blir fredagen den fjärde dagen i rad som skolskjutsarna inte kommer fram.

Utanför Jämjö i Blekinge körde en skolbuss av vägen på torsdagsförmiddagen. Ingen kom till skada.

- Det är fortfarande snorhalt ute på vägarna och vi har fullt manskap som jobbar. Tyvärr biter inte saltet på vägarna i den här kylan, så man får försöka med olika blandningar av salt och grus. Men det fungerar bara fläckvis, säger Bengt Olsson, presschef på Trafikverket.

ANNONS

Problem för lantbrukare

Även tågtrafiken påverkas av snön och kylan. Sträckorna Simrishamn–Ystad och Kalmar–Linköping är båda stängda. Till en början var prognosen att de skulle kunna öppna igen under fredagen, men nu står det klart att tågen på sträckan är inställda till och med söndag morgon.

Pågatågen mellan Höör och Ystad har dock kunnat börja köra igen.

I Tomelilla har snön inneburit mycket extra arbete för lantbrukarna som har problem med att ta sig in till sina djur.

- Det är ju skottning av snö varje dag, det är ett par timmars jobb innan man kan komma in i stallarna, säger Håkan Svensson, lantbrukare i Tomelilla, till P4 Malmöhus.

Nytt snöområde

Under natten mellan torsdag och fredag väntas ett nytt snöområde från sydost dra in över Götaland. Exempelvis är SMHI:s prognos för Ystad att det ska falla mellan fem och tio centimeter snö.

- Där finns det en del osäkerheter gällande hur det kommer att fördela sig. Det kan hända att det hinner splittras upp innan det når Götaland, säger meteorolog Lovisa Andersson på SMHI.

ANNONS

Mer norröver ligger kylan kvar på de platser där det är klart.

- Längre norrut är det mer högtrycksbetonat väder. Det är kallt och klart i stora delar av Norrland, och i norra Dalarna har det varit strax under 30 minusgrader i natt, säger meteorolog Therese Gadd på SMHI.

För den som ska ut på vägarna är det viktigt att ständigt hålla sig uppdaterad om läget. Uppmaningen är fortsatt att inte ge sig ut i trafiken om det inte är absolut nödvändigt.

Trafikverkets presschef Bengt Olsson pekar bland annat på vikten av att vara uppmärksam på hur det ser ut i ens närområde och inte enbart förlita sig på de generella lägesrapporterna man tar del av.

- Och man ska inte överskatta sin egen förmåga. I ett sådant här läge kan det bli svårare än man tror, även med dubbdäck på bilen.

ANNONS
TT

ANNONS