Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Patrik Engström är chef för gränspolisen.

Inre gränskontroller på fler platser

In- och utresande passagerare i Sverige får vänja sig med att se poliser på fler platser än hittills. De inre gränskontrollerna har utökats till stora flygplatser och flera hamnar.

- Vi har inte haft de återinförda gränskontrollerna på Schengenflygen tidigare. Det här är första gången, säger Patrik Engström, chef för nationella gränspolisen, till TT under Almedalsveckan i Visby.

Från och med måndagen infördes de nya tillfälliga inre gränskontrollerna på fem stora flygplatser i landet, samt i stora hamnar i södra och mellersta Sverige, säger Engström. Han pekar på att regeringens beslut i maj om återinförda gränskontroller gjorde det möjligt för polisen att självt bestämma var kontrollerna ska utföras.

"Andra resrutter"

- Då har vi gjort en analys och konstaterar att regeringen vill att vi ska kunna identifiera asylsökande, men vi ska också kunna kontrollera och identifiera andra migranter liksom potentiella terrorister och kriminella. Då gäller andra resrutter än de som gällde hösten 2015, när de tidigare platserna för gränskontrollerna fastställdes, och därför har vi identifierat ett antal andra gränsövergångsställen där vi behöver kunna bedriva kontroll, säger Engström.

På frågan om hur den nya analysen gjorts om var gränskontrollerna ska utföras svarar Engström att den bygger på kriminalunderrättelser om gränsöverskridande brottsliga nätverk samt på information från Migrationsverket, EU:s gränskontrollorgan Frontex samt från andra europeiska myndigheter.

Samma resurser

De som reser till och från andra länder uppmanas att alltid ha med sig pass eller nationellt id-kort, också vid resor till länder inom Schengenområdet och i Norden.

Samtidigt fortsätter de tidigare kontrollerna för bil- och tågtrafik över Öresundsbron samt i ett antal andra hamnar.

Men inga nya resurser tillförs gränspolisen, enligt Engström.

- Vi kommer att bedriva lika mycket kontroller som tidigare, men på fler platser. Vi har samma personalresurs, men på fler platser.