Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Expressens och Dagens Industris partiledardebatt med Jonas Sjöstedt (V), Isabella Lövin (MP) Stefan Löfven (S), Ulf Kristersson (M), Annie Lööf (C), Jan Björklund (L), Ebba Busch Thor (KD) och Jimmie Åkesson (SD).

Inget nytt besked i regeringsfrågan

Väljarna fick inga nya besked om regeringsfrågan i valrörelsens första partiledardebatt.

Han hade svårt att förstå hur Allianspartierna kan sikta på att bilda regering även om de rödgröna blir större, samtidigt som de inte tänker förhandla eller samarbeta med Sverigedemokraterna.

- Jag kommer se till att aldrig någonsin bli beroende av SD, för deras värderingar är så långt borta från mina, sade Löfven i Expressens och Dagens Industris tv-sända partiledardebatt.

- Det beskedet vill jag ha från de andra också.

"Då ger vi upp"

Moderatledaren Ulf Kristersson hävdade att Alliansen kan regera landet i minoritet om inte de rödgröna tillsammans med Sverigedemokraterna tänker bilda en majoritet emot dem.

- Då ger vi upp, men inte före det, sade Kristersson i debatten.

Han ser Alliansen som det "i särklass största" regeringsalternativet, med omkring 40 procent av rösterna just nu. Han räknar då inte in Vänsterpartiet i ett rödgrönt regeringsalternativ.

Moderaternas linje är att aldrig förhandla eller samarbeta med Sverigedemokraterna. Kristersson gick dock inte närmare in på hur en Alliansregering som är mindre än de rödgröna ska kunna få igenom sina förslag i riksdagen.

- Jag kommer inte sätta mig i en regering som samarbetar med SD, sade Liberalernas Jan Björklund.

Stänger ej dörren

Kristdemokraternas Ebba Busch Thor stängde dock inte dörren för all framtid till SD. Hon betonade att alla riksdagspartier ska behandlas med respekt och att det demokratiska samtalet värnas.

- Men för mig är det svårt att sätta mig ned och förhandla med en förhandlingspart som säger en sak vid förhandlingsbordet, vid politiska debatter, men sedan har tunga företrädare som inte klarar av att leva efter det i praktiken och där för en annan politik, sade Busch Thor.

Hon vände sig till Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson i debatten.

- Du säger att du står för tydliga värderingar åt det ena och andra hållet, men tunga företrädare klarar inte av att leva efter det. Ändras det någon dag, ja välkommen tillbaka då.

Busch Thors uttalande skapade förvåning hos andra partiledare.

- Hon började ju nästan förhandla med Jimmie Åkesson här i salen, säger Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt till TT.

SD-ledaren Jimmie Åkesson menade i Expressens och Dagens Industris partiledardebatt att de två stora partierna i riksdagen, S och M, måste vara beredda att ta ansvar för det parlamentariska läge som uppstår efter valet.

- Man tänker regera det här landet utan mig. Enda möjligheten för dem att göra det, det är att återigen ingå i en maktkartell som man gjorde efter förra valet, sade Åkesson.

- Gör ni det då är jag övertygad om att väljarna kommer att straffa er rejält i nästa val.