Centerpartisten Emma Wiesner har en liten chans att kryssa sig in i EU-parlamentet. Arkivbild.
Centerpartisten Emma Wiesner har en liten chans att kryssa sig in i EU-parlamentet. Arkivbild.

Ingen kryssraket i EU-valet

Någon kryssraket ser inte ut att finnas i årets EU-val. Bara en centerpartist har en liten chans att ta sig till Bryssel med personröster.

ANNONS
|

I samband med att den slutliga rösträkningen nu pågår räknas även personrösterna som EU-parlamentskandidaterna har fått.

Bara en ser ut att med personröster ha en liten chans att ta en plats i parlamentet från någon som står högre upp på sitt partis valsedel.

När 4066 av 6305 valdistrikt var räknade har centerpartisten Emma Wiesner 4,43 procent av Centerns röster. Det krävs dock minst fem procent för att bli invald på personröster. Dessutom måste kandidaten ha fler personröster än någon av de som står på valbar plats på partiets valsedel.

ANNONS

Får vänta

Emma Wiesner är en 26-årig energiingenjör från Västerås som har drivit en personvalskampanj med stöd från Centerstudenter.

Partiets toppkandidat Fredrick Federley behöver inte vara orolig. Han står både högst på listan och har flest personkryss. Därmed får han ett av partiets två mandat i parlamentet. Partiets andranamn Abir Al-Sahlani får däremot vänta med att packa väskorna till Bryssel tills sluträkningen är klar på fredag.

Skulle Emma Wiesner lyckas få 5 procent av personrösterna blir det hon som får åka, eftersom Al-Sahlani ser ut att få betydligt färre personröster.

Får flest

Störst andel personröster av alla partiers toppkandidater så här långt har Alice Bah Kuhnke (MP) som fått 29,78 procent av MP.s röster. Fredrick Federley (C) är tvåa med 24,65 procent och Malin Björk (V) trea med 22,29 procent.

Socialdemokraternas förstanamn Heléne Fritzon har ovanligt få personkryss för att vara toppkandidat, bara 7,46 procent och intar jumboplatsen bland partiernas listettor. Liberalernas Karin Karlsbro har så här långt i räkningen 9,13 procent och Sverigedemokraternas Peter Lundgren 14 procent.

Få lyckas

Trots att det är lättare att kryssa sig in i ett EU-val än i ett riksdagsval, på grund av det lägre valdeltagandet, är det bara en handfull personer som har lyckats kryssa sig förbi partiernas listor genom åren.

ANNONS

Vid det senaste valet var Fredrick Federley (C) den enda som gjorde det, från sin tredjeplats på valsedeln.

Socialdemokraten Anna Hedh står kanske för den största kryssbedriften när hon 2004 tog sig från en undanskymd plats på valsedelns baksida rakt in i EU-parlamentet. Och Kristdemokraternas tidigare partiledare Alf Svensson visade sig vara en riktig kryssmagnet som väljarna lyfte från nionde plats till toppen.

TT

ANNONS