Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Rikspolischef Dan Eliasson. Arkivbild.

Ingen förundersökning mot Dan Eliasson

Det inleds ingen förundersökning om tjänstefel gällande rikspolischef Dan Eliassons beslut att ge ett externt företag åtkomst till polisens personal- och lönesystem. Enligt Åklagarmyndigheten har inget brott begåtts.

Åklagaren konstaterar att det strider mot säkerhetsskyddsförordningen att fatta ett sådant beslut, men man anser inte att några hemliga uppgifter kommit ut från Polismyndigheten.

- Skälet är att vi inte konstaterat att något brott begåtts. Det har inte skickats något hemligt material från Polismyndigheten till det berörda bolaget. Därmed har rikspolischefen inte gjort sig skyldig till något brott, säger överåklagare Anders Jakobsson vid Särskilda åklagarkammaren till TT.

TT: Om information hade skickats hade ni då inlett en undersökning?

- Det är svårt att uttala sig om. Det hade vi fått ta ställning till i så fall. Det är möjligt att vi kommit fram till ett annat beslut.

Likheter med Transportstyrelsen

Åklagaren menar att beslutet handlar om förvaltning av ett IT-system och att det inte innebär myndighetsutövning mot någon enskild person.

Det var i början av 2015 som rikspolischefen fattade beslut om att ett privat företag skulle få sköta driften av vissa interna datasystem utan att använda ett kryptosystem som godkänts av Försvarsmakten. Det finns likheter med den uppmärksammade IT-härvan på Transportstyrelsen.

- När jag läser beslutet i dag mot bakgrund av det som har skett i Transportstyrelsen så ser jag att det inte är tillräckligt bra formulerat. Det är olyckligt, sade Eliasson i en intervju med TT i början på september.

Överåklagare Anders Jakobsson menar att Dan Eliasson fattat beslutet i linje med polisens IT-säkerhetssektion, men att beslutet ändå varit felaktigt fattat.

- Det bemyndigandet har inte rikspolischefen haft, han har inte haft rätt att fatta det beslutet, säger han, men understryker att varken tjänstefel eller något brott begåtts, och tillägger:

- Däremot tycker jag det är olämpligt att man kringgår en förordning.

Väckte kritik

När uppgifterna blev kända var bland annat Kristdemokraternas Ebba Busch Thor skarpt kritisk, bland annat för att Eliasson dröjde med att kommentera fallet. Centerpartiets rättspolitiske talesperson Johan Hedin kallade det "utomordentligt allvarligt" och Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt krävde via Twitter en förklaring från regeringen.

Eliasson själv har däremot hela tiden försvarat sitt agerande, bland annat i en utfrågning av riksdagens justitieutskott.

- Jag är helt övertygad om att vi har gjort rätt i enlighet med de regler som finns, sade han efter utfrågningen.