Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ineffektiv polis oroar Reinfeldt

Regeringens satsning på mer poliser har inte gett önskat resultat.Statsministern frågar sig varför polisen inte är mer effektiv.

I veckan kunde TT visa att andelen brott som klaras upp är den lägsta på åtta år. Blott 17 procent eller vart sjätte brott under årets första kvartal, enligt Rikspolisstyrelsens (RPS) interna redovisningar.

När alliansregeringen tog över 2006 var ett bärande vallöfte att polisen skulle få mer resurser. I dag arbetar över 20 000 poliser inom polismyndigheterna, 3 000 fler än för åtta år sedan.

Satsningen har kostat flera miljarder kronor. Ändå tvingas RPS slå fast att polisens produktivitet har minskat kraftigt.

I Ekots lördagsintervju blev statsminister Fredrik Reinfeldt pressad på temat.

- Mer måste ske, sade han och önskade att polisen ökar sitt fokus på mängdbrott: - Den stora förklaringen är att för lite görs åt cykelstölder, inbrott, skadegörelse.

Programledaren pekade på en undersökning från i fjol som visar att 39 av 40 stölder och inbrott aldrig klaras upp. Det tar också längre tid för polisen att rycka ut.

Reinfeldt fick medge att mer av samma medicin - ytterligare fler poliser - kanske inte är lösningen.

- Det finns all anledning att ställa sig frågan om de resurser som vi har skjutit in: Varför är svensk polis inte effektivare?