Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Vi ser att det samlas på stränderna och ligger kvar säger Martin Hassellöv, professor vid institutionen för marina vetenskaper vid Göteborgs universitet.

Industrin läcker plast i naturen

Från tillverkningsindustrierna i Stenungsund läcker miljontals små platsbitar varje år, visar en ny studie.

Ett av de företag som hamnar i skottgluggen är Borealis.

- Det är bra att det forskas på det här området. Vi jobbar hela tiden med att minimera spill från våra anläggningar, säger Marcus Kierkegaard, chef för bolagets miljö- och säkerhetsavdelning.

Forskarna vid Göteborg universitet har undersökt hur mycket plast från produktions- och distributionsanläggningar i Stenungsund som läcker ut i havet. De konstatera att miljoner pellets varje år tar sig ut i vattensystemen och fastnar längs stränder, i fjordar och i skärgården.

Påverkar djurlivet

Plasten påverkar djurlivet och hittas ofta i maginnehållet hos sjöfågel som äter från havsytan. Utsläppen har pågått under långt tid. Skillnaden mot annan nedskräpning med platsavfall, till exempel platskassar, är att plastpellets aldrig använts till något nyttigt. Pellets är råmaterial för tillverkning av andra plastprodukter.

- Vi har frågat oss hur det är möjligt att det här kan få ske, säger Martin Hassellöv, professor vid institutionen för marina vetenskaper vid Göteborgs universitet.

Han menar att redan befintlig lagstiftning borde skydda mot den här sortens utsläpp, till exempel miljöbalken.

- Men den tillämpas helt enkelt inte. Det är först på senaste år som frågan ens har nämnts i tillståndsärendena, säger Martin Hassellöv.

Betydande insatser

Marcus Kierkegaard menar att Borealis bara det senaste året har gjort betydande insatser och att utsläppen i dag är lägre än när forskarna gjorde sina mätningar.

- Vi har en tydlig nollvision och vi har gjort stora insatser för att komma ner i nivå. Vi ser att de insatser vi gör har gett resultat. För oss är varje pellet som släpps ut en för mycket.

Martin Hassellöv tycker att det är bra att Borealis installerar nya filter, men han påpekar att det inom industrin i Stenungsund finns många andra källor till spill än själva fabrikerna, exempelvis omlastningsplatser och pelletsupplag.

- Man behöver se på hela kedjan, säger han.