Dansk polis har gripit tre personer. Arkivbild.
Dansk polis har gripit tre personer. Arkivbild.

Hyllade blodigt attentat – gripna i Danmark

Dansk polis har gripit tre personer misstänkta för att ha hyllat ett dödligt terrordåd i Iran. Männen skyddas samtidigt av polis, eftersom det finns ett hot från iransk säkerhetstjänst.

ANNONS
|

De tre uppges vara medlemmar i ASMLA, en påstådd dansk politisk gren av den Iranbaserade arabiska separatiströrelsen Ahvaz nationella motstånd. Det är oklart vilka uttalanden som polisen anser är brottsliga.

I attentatet i Iran den 22 september dödades 25 personer. Iranska myndigheter hävdade i ett tidigt skede att Ahvaz nationella motstånd, som i Iran betecknas som en terrororganisation, stod bakom våldsdådet. Men det är oklart vilken grupp som egentligen låg bakom. Även terrorrörelsen IS har tagit på sig attacken, och Iran har bombat IS-mål i Syrien som hämnd för attentatet.

ANNONS

ASMLA:s högkvarter i Nederländerna – som inte erkänner den danska grenen – har förnekat att organisationen har någon som helst koppling till terrordådet.

Greps i Sverige

Det är sedan tidigare känt att den danska säkerhetstjänsten misstänker att iranska myndigheter har planerat ett attentat mot exiliranier i Danmark.

"Även om de berörda nu är misstänka för att ha begått brott så kommer de fortsatt att omfattas av säkerhetsåtgärder på grund av hotet som riktas mot dem", skriver polisen i ett pressmeddelande enligt nyhetsbyrån Ritzau.

Hotet från iransk säkerhetstjänst fick dansk polis att i september genomföra en stor insats, där bland annat Öresundsbron stängdes av och flera färjor stoppades.

I oktober greps en man – norsk medborgare med iransk bakgrund – i Göteborg misstänkt för att, tillsammans med iransk säkerhetstjänst, ha planerat attentat mot exiliranier i Danmark. Han misstänks för flyktingspionage och mordförsök, uppgav svenska Säpo då.

En person dömdes

Hotet mot iranierna i Danmark är allvarligt, mot en av dem mycket allvarligt, har danska säkerhetspolisens chef sagt. Danmark har även reagerat på politisk nivå genom att kalla hem sin ambassadör i Iran och bett EU att införa sanktioner mot Teheran.

Personerna misstänkts för att ha brutit mot en dansk lag som förbjuder en person att hylla terrorism. En irakisk man fälldes i december i fjol i en dansk domstol till fem månaders fängelse för att ha hyllat terrordådet mot det franska satirmagasinet Charlie Hebdo. Han länkade till en artikel om dådet på Facebook, och skrev om det i positiva ordalag. Fallet ska tas upp i en högre instans.

ANNONS
TT

Fakta: Attentatet i Ahvaz

Flera angripare sköt urskillningslöst mot publik och officiella gäster som den 22 september samlats för att titta på en militärparad i Ahvaz – en av flera som pågick runt om i Iran till minne av årsdagen då kriget Irak inledde kriget mot Iran på 1980-talet.

25 personer dödades och 50–60 personer skadades.

Angriparna sköts till döds, enligt statliga iranska medier.

Ahvaz ligger i den oljerika provinsen Khuzestan och har en stor arabisk befolkning i det persiskdominerande landet. Befolkningen i provinsen är i huvudsak shiamuslimer, men arabiskseparatistiska strömningar har förekommit i regionen sedan 1960-talet.

ANNONS