De tre uppges vara medlemmar i ASMLA, en påstådd dansk politisk gren av den Iranbaserade arabiska separatiströrelsen Ahvaz nationella motstånd. Det är oklart vilka uttalanden som polisen anser är brottsliga.
I attentatet i Iran den 22 september dödades 25 personer. Iranska myndigheter hävdade i ett tidigt skede att Ahvaz nationella motstånd, som i Iran betecknas som en terrororganisation, stod bakom våldsdådet. Men det är oklart vilken grupp som egentligen låg bakom. Även terrorrörelsen IS har tagit på sig attacken, och Iran har bombat IS-mål i Syrien som hämnd för attentatet.
ASMLA:s högkvarter i Nederländerna – som inte erkänner den danska grenen – har förnekat att organisationen har någon som helst koppling till terrordådet.
Greps i Sverige
Det är sedan tidigare känt att den danska säkerhetstjänsten misstänker att iranska myndigheter har planerat ett attentat mot exiliranier i Danmark.
"Även om de berörda nu är misstänka för att ha begått brott så kommer de fortsatt att omfattas av säkerhetsåtgärder på grund av hotet som riktas mot dem", skriver polisen i ett pressmeddelande enligt nyhetsbyrån Ritzau.
Hotet från iransk säkerhetstjänst fick dansk polis att i september genomföra en stor insats, där bland annat Öresundsbron stängdes av och flera färjor stoppades.
I oktober greps en man – norsk medborgare med iransk bakgrund – i Göteborg misstänkt för att, tillsammans med iransk säkerhetstjänst, ha planerat attentat mot exiliranier i Danmark. Han misstänks för flyktingspionage och mordförsök, uppgav svenska Säpo då.
En person dömdes
Hotet mot iranierna i Danmark är allvarligt, mot en av dem mycket allvarligt, har danska säkerhetspolisens chef sagt. Danmark har även reagerat på politisk nivå genom att kalla hem sin ambassadör i Iran och bett EU att införa sanktioner mot Teheran.
Personerna misstänkts för att ha brutit mot en dansk lag som förbjuder en person att hylla terrorism. En irakisk man fälldes i december i fjol i en dansk domstol till fem månaders fängelse för att ha hyllat terrordådet mot det franska satirmagasinet Charlie Hebdo. Han länkade till en artikel om dådet på Facebook, och skrev om det i positiva ordalag. Fallet ska tas upp i en högre instans.