Vida Mehrannia, gift med KI-forskaren Ahmadreza Djalali som dömds till döden anklagad för spioneri. Här visar hon en bild på sin man. Arkivbild.
Vida Mehrannia, gift med KI-forskaren Ahmadreza Djalali som dömds till döden anklagad för spioneri. Här visar hon en bild på sin man. Arkivbild.

Hustrun bekräftar: KI-forskare dödsdömd

Iran har fastställt dödsdomen mot KI-forskaren Ahmadreza Djalali utan att fallet har granskats, säger hans hustru till TT. Nu vilar hennes sista hopp på det svenska utrikesdepartementet.

ANNONS
|

- De har bekräftat domen igen, utan att ha granskat hans fall. Min man och jag är chockade. Jag hoppas att utrikesminister Margot Wallström kan hjälpa oss, för vi har ingen annan chans, säger Djalalis fru Vida Mehrannia till TT.

Djalali, som är iransk medborgare men har permanent uppehållstillstånd i Sverige, dömdes till döden i oktober. Domen möttes av protester från bland andra Amnesty, FN och svenska utrikesdepartementet. Dödsstraffet överklagades, men fastställdes på nytt i december. I januari kom dock uppgifter om att det iranska rättsväsendet skulle genomföra en översyn av dödsdomen.

ANNONS

Domen har nu fastställts, bekräftar även hans advokat Zouhaier Chichaoui till belgiska Le Soir.

- Den här gången är domen definitiv. Det har konstaterats att dödsstraffet kan genomföras, och det kan ske när som helst, sade Chichaoui till Le Soir och passar samtidigt på att än en gång döma ut rättsprocessen som orättvis.

Vida Mehrannia har kontakt med sin make i fängelset och beskriver situationen som mycket svår.

- Han är under stor press. Båda han och jag har väldigt många mardrömmar, säger hon.

TT

Fakta: Anklagas för samröre med Mossad

Ahmadreza Djalali är läkare och forskare i katastrofmedicin. Han är iransk medborgare men har permanent uppehållstillstånd i Sverige. Han har bott här med fru och två barn sedan 2009, med undantag för ett par år i Italien. Han disputerade i katastrofmedicin vid Karolinska institutet 2012.

Djalali greps av underrättelsetjänsten i Iran den 25 april 2016, när han var i landet för att delta i seminarier om katastrofmedicin på inbjudan av universitet i Iran. Han hade vid flera tidigare tillfällen rest till Iran utan problem.

Den 26 december inledde Djalali en hungerstrejk, efter det att myndigheterna försökt att tvinga honom att skriva under ett erkännande om att han är spion.

I oktober i år hävdade den allmänne åklagaren i Teheran, utan att uttalat nämna Ahmadreza Djalali, att den "svarande" hade haft flera möten med Mossad (Israels underrättelsetjänst) och gett dem känslig information om Irans militär- och kärnkraftsanläggningar i utbyte för pengar och uppehållstillstånd i Sverige.

Källa: Amnesty Sverige

ANNONS