Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Alf Göransson, vd för Securitas. Arkivbild.

Hovrätten upphäver falsk konkurs för vd

I våras använde någon Securitas vd Alf Göranssons identitet för att ansöka om ett lån. I dagarna gick bedragaren ett steg längre och lyckades försätta Göransson i personlig konkurs. Svea hovrätt har nu upphävt konkursbeslutet som tingsrätten fattat.

Securitas vill nu att Bolagsverket skyndsamt registrerar Alf Göransson som bolagets vd igen. Konkursbeslutet på falska grunder innebar nämligen att Göransson avregistrerades.

Den falska konkursansökan lämnades in till Stockholms tingsrätt den 10 juli och beslutet om att försätta Alf Göransson i personlig konkurs fattades samma dag.

- Det ska vara ett skyndsamt förfarande när det gäller konkurser och vi ska utgå från att uppgifterna från en gäldenär som säger sig vara på obestånd stämmer om vi inte har någon särskild anledning att misstänka något annat, säger Maria Hellberg som är rådman vid Stockholms tingsrätt.

Tingsrätten ska enligt lag göra vissa kontroller av en inkommen ansökan men de har inte skyldighet att göra någon äkthetskontroll.

- Vi ska bara kontrollera att vi har domsrätt och att den är egenhändigt undertecknad. Så ser lagstiftningen och rutinerna ut, säger Maria Hellberg.

Avregistrerad som vd

När beslutet fattats skickas det hem till den som försatts i konkurs, men även en rad myndigheter, bland annat Bolagsverket, meddelas. I Göranssons fall fick det till följd att Securitas blev vd-löst, skriver SvD. Konkurslagen säger att den som är försatt i konkurs inte får företräda ett bolag och Bolagsverket avregistrerar personen så fort de fått ett beslut från tingsrätten.

Alf Göranssons problem började i mars i år när en person ansökte om ett lån i hans namn. Det är oklart om lånet har betalats ut, vilken summa det gäller och vilket typ av lån som har söktes. Göransson polisanmälde ärendet den 5 april.

- Alf Göransson fick ett besked om en kreditupplysning som man får när man tar lån. Han polisanmälde då det eftersom han visste att han inte tagit något lån, säger Securitas kommunikationsdirektör Gisela Lindstrand.

Och i tisdags kom nästa obehagliga överraskning för Securitas vd.

- Då fick han, inte via tingsrätten utan en annan källa, reda på att tingsrätten tagit beslut om att han var försatt i konkurs, säger Gisela Lindstrand.

"Är på obestånd"

TT har tagit del av ansökan som inkom till tingsrätten samma dag som beslutet fattades. I den kortfattade ansökan står att den sökande "är på obestånd som inte är tillfälligt" och därför ansöker om att försättas i konkurs omedelbart.

Alf Göransson vill själv inte kommentera det inträffade, enligt Gisela Lindstrand.