Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Hovrätten för Västra Sverige sänker straffen för flera av de inblandade i den stora assistanshärvan i Göteborg. Arkivbild.
Hovrätten för Västra Sverige sänker straffen för flera av de inblandade i den stora assistanshärvan i Göteborg. Arkivbild. Bild: Jessica Gow/TT

Hovrätten sänker straffen i assistanshärvan

Hovrätten för Västra Sverige sänker straffen för flera av de inblandade i den stora assistanshärvan i Göteborg.

Från 2012 till 2020 betalades det ut sammanlagt över 40 miljoner kronor i så kallad assistansersättning till ett bolag för fyra brukare. Men hela upplägget var en bluff. Efter ett anonymt tips till Försäkringskassan kunde allt avslöjas.

I tingsrätt dömdes 18 personer med kopplingar till assistansbolaget för grova bedrägerier och grova bidragsbrott. 14 av dem fick fängelse från tio månader till sju år och sex månader. Fyra dömdes till villkorlig dom och böter.

Nu har hovrätten prövat målet. De delar bedömningen att brukarna inte hade det hjälpbehov som påståtts. De anser också att det är bevisat att assistansen inte har utförts i den omfattning som påståtts. Domstolen skriver: ”Det har varit fråga om en noggrant planerad brottslighet som begåtts i organiserad form”.

Men hovrätten gör ändå flera ändringar i domen. Rubriceringen av brottet ändras från grovt bedrägerier till grovt bidragsbrott. Flera av de inblandade får sänkta fängelsestraff. Till exempel får kvinnan som av tingsrätten dömdes till sju år och sex månaders fängelse straffet sänkt till fem år. Och på liknande sätt sänks straffen fär många av de övriga inblandade. För en kvinna som dömdes till villkorlig dom i tingsrätten ogillas åtalet helt i hovrätten.

– Den stora förändringen gäller ju påföljderna, som väl kan bero att man gör en annan rubricering med grova bidragsbrott i stället för grova bedrägerier. Men det är ju fortsatt höga belopp som de här personerna lurat sig till. Att man får ett straff på fyra eller fem år när det handlar om tiotals miljoner kan tyckas något lite, säger Petter Lundgren, en av två åklagare i målet till GT.