Hovrätten mildrar dom mot bluffläkaren som kommit över stora summor pengar genom falsk medicinförsäljning över telefon. Arkivbild.
Hovrätten mildrar dom mot bluffläkaren som kommit över stora summor pengar genom falsk medicinförsäljning över telefon. Arkivbild.

Hovrätten mildrar dom mot "bluffläkaren"

Hovrätten mildrar fängelsestraffet för den man som utgav sig för att vara läkare och lurade många äldre på stora summor pengar. Straffet sätts till sex års fängelse. En sänkning från tingsrättens sex år och elva månader.

ANNONS
|

Genom att utge sig för att vara läkare, och ha tillgång till folks patientjournaler, fick mannen de äldre att betala stora summor för falska mediciner. Offren, de allra flesta äldre kvinnor, valdes ut genom sökningar på internet och vissa av offren förlorade uppåt 100000 kronor på bluffen.

Bedrägerierna misstänks ha pågått under minst ett och ett halvt års tid innan mannen, som är i 45-årsåldern, greps i London 2017.

Mannen dömdes i mars i år mot sitt nekande vid Göteborgs tingsrätt för 29 fall av grovt bedrägeri och 45 fall av försök till grovt bedrägeri. Både försvarssidan och åklagare överklagade domen.

ANNONS

Hovrätten i västra Sverige gör nu en annan bedömning på elva av åtalspunkterna och dömer mannen för 24 fall av grovt bedrägeri och 37 fall av försök till grovt bedrägeri. Straffet blev sex års fängelse – en sänkning med elva månader.

I likhet med tingsrättens bedömning ska mannen betala ett skadestånd på uppåt två miljoner kronor till offren.

TT

Fakta: Bedrägeriet

Brotten som fanns med i åtalet har begåtts mellan januari 2016 och maj 2017. Under den perioden gjordes minst 615 polisanmälningar av fall med samma tillvägagångssätt.

Bedrägerierna och bedrägeriförsöken i åtalet gällde 76 äldre personer och 75 av dessa är kvinnor. Mannen fälldes i tingsrätten för alla åtalspunkter utom fyra.

Omkring en tredjedel av de drabbade som ingår i åtalet bodde i Stockholmstrakten. De andra var spridda över landet. Flera bodde i Sörmland, Småland eller Göteborgstrakten, men det finns fall även från exempelvis Skåne och Östergötland.

Ytterligare en person misstänks vara kopplad till fallen och häktades tidigare i år efter ett gripande i Frankrike.

Källa: Göteborgs tingsrätt, Åklagarmyndigheten, TT

ANNONS