Hjälteläkaren: ”Tror aldrig att vi kommer att förstå”

När läkaren Joakim Nordahl, 55, sprang ut på Drottninggatan insåg han direkt att det fanns människor vars liv han inte kunde rädda. Lika snabbt insåg han att det inte handlade om en olycka.
Det var uppenbart att någon med berått mod hade mejat ner människor med en stor lastbil, säger han.

ANNONS
|

Joakim Nordahl har sedan den fredagen den 7 april 2017 blivit van att prata med media. Som en av de första läkarna på plats efter vansinnesdådet på Drottninggatan vittnade han redan samma kväll om synen som han och hans kolleger möttes av.

Från fönsterrutorna på sjunde våningen på Cityakutens mottagning i hörnet mellan Olof Palmes gata och Drottninggatan såg personalen hur en lastbil dundrade fram längs gågatan nedanför. Istället för att gå hem och ta helg rusade de ut till påkörda människor som kämpade för sina liv.

– När man kom ner på gatan var det kaos. Vissa personer var redan avlidna, men ett antal människor var mer eller mindre allvarligt skadade. I den situationen handlar det i princip om att försöka hålla människor vid liv till dess att förstärkning kommer och de kan transporteras till sjukhus. Det är det vi kan göra med de resurser vi har med oss ut i våra akutväskor, säger Joakim som till vardags arbetar som ortopedkirurg.

ANNONS

Tydligt att alla ville hjälpa till

Trots att han förstod att det kunde röra sig om ett terrordåd menar Joakim Nordahl att han inte kände någon rädsla när han arbetade i kaoset.

– Man blir väldigt fokuserad och hinner inte bli rädd. Det var påtagligt att alla fokuserade på att göra det bästa av situationen. Det var flera olika enheter som polis, sjukvård och räddningstjänst som sammanstrålade tillsammans med ett stort antal privatpersoner. Det var tydligt att alla synkroniserade väl och försökte göra ett bra jobb för att hjälpa till.

Bilden på Joakim spreds över världen.
Bilden på Joakim spreds över världen. Bild: Urban Andersson

I samband med att de livräddande insatserna pågick fick Joakim och hans kolleger söka skydd inne i butiker, där även skadade lyftes in då ingen visste om ytterligare attacker kunde inträffa längs gågatan.

Bilden spreds över hela världen

Under de kaotiska timmarna fotograferades Joakim Nordahl av en fotograf från Aftonbladet när han i sina vita läkarkläder och plasthandskar med en sammanbiten blick vandrade fram längs Drottninggatan. Strax bakom honom ligger, i fotoögonblicket, livlösa kroppar täckta av orangea filtar och svarta sopsäckar. Bilden spreds över hela världen och i kvällstidningen har han fått namnet hjälteläkaren.

– Jag ser mig väl inte som en hjälte, men det är klart att jag känner en viss stolthet över att vara en del i teamet som faktiskt jobbade på ganska bra den här dagen, är Joakims egen uppfattning om sin insats.

ANNONS

LÄS MER: Stockholm läker såren efter terrordådet

Trots scenerna som utspelade sig framför hans ögon menar Joakim Nordahl att han snart tio månader efter dådet inte påverkas speciellt mycket av händelsen i sin vardag.

”För mig är det ofattbart”

55-åringen berättar att kollegerna pratade igenom ”det som behövdes pratas igenom” samma kväll och när de kom tillbaka till jobbet efter den helgen. Sedan har han levt på som vanligt.

– Ibland kan man ändå få ett slags återfall och känna en konstig känsla som man kände den där dagen. Men jag jobbar här vid Drottninggatan och går på den här gatan varje dag och måste leva på som vanligt. Jag ser det som att jag gjorde mitt jobb och agerade som jag skulle i den aktuella situationen.

Joakim Nordahl går dagligen på Drottninggatan – ibland kommer minnena tillbaka.
Joakim Nordahl går dagligen på Drottninggatan – ibland kommer minnena tillbaka. Bild: Anders Ylander

Hans intresse för tisdagens åtal mot den misstänkte gärningsmannen Rakhmat Akilov är relativt svalt. Något bra svar på varför den misstänkte terroristen valde att utföra dådet tror Joakim Nordahl aldrig att vi kommer att få.

– Jag har svårt att tro att man någonsin kan förstå det. För mig är det en ganska ofattbar situation att någon med berått mod kan meja ner människor på det här sättet. Jag hoppas det blir en ordentlig genomgång och att påföljden sedan motsvarar brottets svårighetsgrad, säger han.

ANNONS
ANNONS