Hittade 1500 år gammal ring under rådjursjakten

Mitt under rådjursjakten låg den plötsligt där i en kleva: en tung gammal guldring som kan ha gömts av en krigare för 1500 år sedan.
– Jag var helt lyrisk, säger upphittaren Carl-David Granbäck.

ANNONS

37-åriga Carl-David Granbäck var ute på rådjursjakt i sina marker i Hamburgsund i Tanums kommun när han fick syn på en sten i en bergsskreva i en kleva, alltså en trång dal. Med mineralletning som hobby och nyfiken av naturen valde han att kika in under stenen.

– Där ligger ett objekt och första tanken går till en flaskkork eller en spiralformad glödlampssockel. Men så lyfte jag ut den och kände direkt hur tung den var och när jag vände på den såg jag direkt att det var guld, säger han.

Han förstod omedelbart att det var ett gammalt föremål och ringde både sin sambo och länsstyrelsen, via Bohusläns museum.

ANNONS

– Jag var helt lyrisk och började traska hemåt. Sen har man varit som i en bubbla de senaste dagarna och ännu inte riktigt förstått att det är sant, att man hittat ett så pass ovanligt fynd och dessutom på det sättet. Det känns fullkomligt osannolikt, säger Carl-David Granbäck.

”Fantastiskt fynd”

I veckan kom länsstyrelsen till Hamburgsund och tittade efter om det fanns fler föremål i samma område. De tog med sig ringen till Bohusläns museum för förvaring, medan Riksantikvarieämbetet fattar beslut om var den ska hamna sen.

Niklas Ytterberg, arkeolog på Länsstyrelsen i Västra Götaland, tror att den kommer att hamna på något museum, kanske att den blir kvar i Bohuslän.

– Det är ju ett fantastiskt fynd, det är ju ingenting vi väntar oss, utan det är extremt unikt. Det är ett relativt stort föremål och det har bara hittats några få liknande föremål genom åren, säger Niklas Ytterberg.

Med hjälp av analyser och jämförelser med tidigare fynd har arkeologerna kommit till slutsatsen att ringen är från år 500, den är alltså över 1500 år gammal.

– Vi vet att den här typen av guld kom i ganska stora mängder i slutet av romarrikets dagar och under det som kallas för folkvandringstid här i Norden och det är på 400- och 500-talet efter Kristus.

ANNONS
Niklas Ytterberg, arkeolog på Länsstyrelsen i Västra Götaland.
Niklas Ytterberg, arkeolog på Länsstyrelsen i Västra Götaland. Bild: Privat

Kan vara gammal krigares

På den tiden fick svenska krigare betalt i guldpengar och medaljonger ute i Europa, som de tog med sig hem till Sverige. Här, eller någonstans på vägen, smältes guldpengarna ner och blev bland annat till sådana här ringar, enligt Niklas Ytterberg.

– Jag tror att just det här fyndet är inget smycke egentligen, utan det är mer som en värdedepå, alltså ett betalmedel ungefär som pengar, säger Niklas Ytterberg och tror att ringen kan ha hängts i en snodd runt halsen eller förvarats i en påse.

När någon skulle betala med ringen så mättes rätt längd upp och knipsades av.

Ringen hittades i ett område där det i dag inte rör sig så mycket folk, och som Niklas Ytterberg tror också har varit relativt otillgängligt för människor historiskt sett. Han tycker att det är fascinerande att tänka på att någon gömt den här ringen ett ögonblick för 1500 år sedan och att den har hållits gömd för att nu, i januari 2022, hittas av Carl-David Granbäck.

– Efter enorma tidsrymder är vi tillbaka till det här föremålet och så får det en ny historia, säger Niklas Ytterberg.

Hur kan den vara så välbevarad?

– Guld klarar sig nästan helt opåverkat av tidens tand. Just den här spiralen har en lite mörkare sida som har legat uppåt. Den har påverkats lite grann av lite av oxidering eller någon alg. Men det är bara för att den legat så himla länge på ett och samma ställe.

ANNONS

Från en dröm till en annan

Det är även Riksantikvarieämbetet som beslutar om hur mycket pengar som Carl-David Granbäck kan få i hittelön. Niklas Ytterberg gissar att siffran blir femsiffrig och Carl-David Granbäck har redan en tanke om vad han kan komma att använda pengarna till.

– Att hitta en guldskatt är ju en dröm som går i uppfyllelse, så kanske får pengarna gå till att finansiera en helt annan dröm: en framtida jorden-runt-segling med familjen. Drömmar är ju tydligen till för att förverkligas.

ANNONS