En del av den narkotika som tullen beslagtog under 2023. Arkivbild.
En del av den narkotika som tullen beslagtog under 2023. Arkivbild. Bild: Johan Nilsson/TT

Historiskt låga knarkpriser på gatan

Pandemi, inflation eller gängkrig – inget verkar bita på de historiskt låga gatupriserna på narkotika, enligt en ny rapport.
– Det visar på svårigheterna med att bekämpa den här marknaden, säger Ulf Guttormsson vid organisationen CAN.

ANNONS

2023 präglades av blodiga gängkrig, vars upprinnelse handlar om just kontroll över droghandeln. Samtidigt gjorde myndigheterna relativt stora beslag. Därtill var kronan svag, vilket brukar leda till att allt som importeras blir dyrare.

– Allt det där är faktorer som man tycker borde ha påverkat priserna uppåt, men det har de inte, säger Ulf Guttormsson, avdelningschef vid Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning (CAN), som har skrivit rapporten.

Varför priserna håller i sig kan man bara spekulera om, konstaterar rapportförfattaren. Det finns till exempel inget som tyder på att tillgången på knark skulle ha ökat eller att efterfrågan skulle ha minskat.

ANNONS

– En tänkbar förklaring är att de som hanterar narkotika tillfälligtvis är beredda att ha lägre vinstmarginaler. Med förhoppning om att göra bättre vinst i framtiden. Det kanske är en effekt av en ökad konkurrens. Om ett nätverk slås ut eller försvagas så finns det ju fler som är redo att ta över, säger Ulf Guttormsson.

Ingen pandemieffekt

Man kan i alla fall konstatera att narkotikamarknaden är motståndskraftig. Det visade sig inte minst under pandemin, då det privata resandet nästan helt upphörde, men prisnivåerna ändå bestod.

De svenska drogpriserna följer priserna i resten av Västeuropa, förklarar Guttormsson. Runt 2019 steg till exempel priset på hasch i Sverige efter en större insats i Spanien och produktionslandet Marocko.

Ett sådant undantag nu skulle kunna vara att opioidläkemedel som tramadol blev något dyrare i fjol. En möjlig effekt av att talibanerna i Afghanistan har förbjudit odling av vallmo, råvaran till heroin.

– Många tror att heroin kommer att försvinna mer och mer. Det görs färre beslag och rapporteras färre heroinpriser nu. Vi ser redan tecken på att de förråd som fanns innan talibanregimen tog över har börjat ebba ut, säger Ulf Guttormsson.

Historiskt billigt

I ett historiskt perspektiv är de svenska priserna på narkotika väldigt låga. Justerat för inflation kostar amfetamin och heroin i dag en fjärdedel av vad det kostade 1988 då CAN började mäta. Priset på kokain har ungefär halverats.

ANNONS

– Som sagt, det förklaras till stor del av världsmarknaden. Men samtidigt skulle ju priserna kunnat vara ännu lägre och tillgängligheten ännu större om myndigheterna inte hade gjort någonting, säger Ulf Guttormsson.

Gatupriser för några utvalda droger 1988–2023, kronor per gram (2023 års penningvärde).
Gatupriser för några utvalda droger 1988–2023, kronor per gram (2023 års penningvärde). Bild: Anders Humlebo/TT

Fakta: Om undersökningen

CAN mäter kontinuerligt narkotikapriser genom att poliser från Sveriges 27 polisområden rapporterar in uppgifter om gatupriset på droger två gånger om året via en webbenkät. Med gatupris menas mindre mängder som köps för att konsumeras. De slutgiltiga priserna bygger på ett medianvärde.

Undersökningarna när det gäller flera av narkotikasorter har gjorts sedan 1988. Tidigare års priser har justerats till dagens penningvärde med hjälp av SCB:s konsumentprisindex.

ANNONS