Så har Sverigedemokraternas stöd förändrats vid EU-valet 2024 jämfört med EU-valet 2019. Siffrorna är i procentenheter.
Så har Sverigedemokraternas stöd förändrats vid EU-valet 2024 jämfört med EU-valet 2019. Siffrorna är i procentenheter. Bild: Anders Humlebo/TT

Här tappade SD var tredje väljare: "Chockad"

Väljare svek Sverigedemokraterna i EU-valet.
I vissa starka SD-fästen förlorar partiet var tredje väljare.
– Jag blev faktiskt väldigt chockad, säger SD-politikern Hampus Bergh i Gnosjö.

ANNONS

EU-valet blev en kalldusch för Sverigedemokraterna – för första gången backar partiet i ett nationellt val.

I riket som helhet tyder de preliminära siffrorna på att partiet landar på 13,2 procent, jämfört med 15,3 procent i förra EU-valet. I vissa kommuner är tappet mer dramatiskt än så.

Den kommun där SD backar allra mest, med 8,5 procentenheter till 16,6 procent, är Gnosjö. I distriktet Kulltorp i kommunen är tappet 14 procentenheter, motsvarande ungefär var tredje väljare.

Soffliggare möjlig förklaring

Hampus Bergh, SD-ledamot i kommunfullmäktige i Gnosjö, säger att han är "väldigt paff" eftersom känslan inför valet har varit bra.

– Jag blev faktiskt väldigt chockad över både valresultatet i stort men även lokalt sett, säger han och fortsätter:

ANNONS

– Det hade jag inte förväntat mig. Och det är väldigt tråkigt att vi presterar så extremt dåligt i Gnosjö.

En förklaring är enligt honom att SD:s väljare är soffliggare i EU-valet.

– Jag tror att vi är dåliga på att kommunicera till våra väljare hur viktigt EU-valet är, även för Gnosjö kommun, och förklara hur stor påverkan EU har på kommunpolitik, regionalpolitik och riksdag överlag. Och sen att verkligen få dem att rösta, säger han.

Nu får partiet sätta sig vid ritbordet och analysera vad som gått snett, enligt Hampus Bergh.

– Jag kan helt ärligt inte se någonting i dagsläget som vi skulle ha gjort annorlunda, så det här kommer nog att ta tid.

Backar i Skåne

Även i flera starka SD-fästen i Skåne går partiet kraftigt ned.

I Bjuv backar partiet med 6,8 procentenheter och landar på 30,8 procent, i Hörby backar partiet 4,8 procentenheter och landar på 29,1 procent.

Största tappet i Skåne står Bromölla för där SD backar med 7,9 procentenheter till 27,9 procent.

I SD-fästet Almgården i Malmö – ett distrikt där partiet fick 46,1 procent av rösterna förra EU-valet – rasar partiet med 14,6 procentenheter, alltså ungefär en tredjedel även där.

Och i distriktet Kronetorp-Burlöv i Burlöv tappar partiet 16,3 procentenheter, vilket är runt hälften av deras tidigare väljare.

ANNONS

Av samtliga 290 kommuner ökar SD preliminärt enbart i nio. Störst ökning sker i Torsby, Tidaholm och Aneby, med 0,4 procentenheter i respektive kommun. Bland distrikten är ökningen enligt de preliminära siffrorna störst i Lina östra i Södertälje, där partiet ökar med 7,5 procentenheter.

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson kampanjade på Sweden Rock Festival inför valet.
Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson kampanjade på Sweden Rock Festival inför valet. Bild: Fredrik Sandberg/TT
ANNONS