Invånarna i Lomma är bland de friskaste i Sverige, åtminstone enligt Försäkringskassans ohälsotal. Bjärredsbon Emelie Karström, 31, tror att det kan bero på att det bor många högutbildade i kommunen.
Invånarna i Lomma är bland de friskaste i Sverige, åtminstone enligt Försäkringskassans ohälsotal. Bjärredsbon Emelie Karström, 31, tror att det kan bero på att det bor många högutbildade i kommunen.

"Har möjlighet att ta hand om sin kropp"

Invånarna i Lomma kommun är bland de friskaste i Sverige, visar ny statistik från Försäkringskassan.

ANNONS
|

Efter ett besök på öppna förskolan i Bjärred ska Emelie Karström, 31, bege sig ut på en löptur med dottern Lea i joggingvagnen. Hon blir lite förvånad när hon får höra att Lomma kommun har bland de lägsta sjukskrivningstalen per invånare i Sverige.

- Ja, för det bor ju många äldre här. Samtidigt bor det ju många högutbildade i kommunen och för att de ska kunna orka prestera behöver man ta hand om sin kropp och hälsa, tänker jag. För mig har det alltid varit självklart eftersom jag har varit elitidrottare i fotboll, säger 31-åriga Emelie Karström, som arbetar som lärare och fotbollstränare.

ANNONS

"Få ihop livspusslet"

I förfjol hade den skånska kommunen, med drygt 24000 invånare, ett ohälsotal – dagar som ersätts av Försäkringskassan via sjukförsäkringar – på 13,7 dagar i snitt per invånare. För 2018 sjönk talet till 13,2, vilket är näst bäst i Sverige efter Danderyd (11,2).

- Generellt tror jag att invånarna i Lomma kommun är aktiva och det gör att man är friskare. Det är många som är i samma skede i livet som småbarnsföräldrar med en aktiv livsstil, säger Lommabon Magnus Osbäck och fortsätter:

- Jag kan även jobba mycket hemma för att få ihop livspusslet. Jag tror även att många andra i Lomma har en stor valfrihet och då kan man styra lite själv när man vill träna exempelvis. Vi bor även bra och har korta avstånd till skola och gym. Det tror jag underlättar.

I andra kommuner är ohälsotalet en dystrare läsning. Ljusnarsberg, med knappt 5000 invånare, i Örebro län har i flera år haft högst ohälsotal i Sverige. För 2018 är siffran 44,1 dagar i snitt per invånare.

ANNONS

- Vi har en utmaning på det här området, men vi försöker att jobba på bred front, säger kommunchefen Bo Wallströmer.

Strukturomvandling i bygden

Samtidigt har ohälsotalet även i Ljusnarsberg minskat med tiden. I mitten av 2000-talet låg kommunens ohälsotal på en bit över 70 dagar i snitt per invånare. I takt med att fler förtidspensionerade når pensionsåldern och sjukersättningen upphör kommer talet att fortsätta att minska, tror Wallströmer.

- På 1980- och även 1990-talet var det en väldig strukturomvandling här i bygden. Företag flyttade och gruvorna lades ner. Det slutade ju med att Försäkringskassan lokalt sjukpensionerade väldigt många människor och det syns fortfarande i statistiken, säger Bo Wallströmer.

TT

ANNONS