Förödelse på Gazaremsan, sedd från södra Israel. Bild från 16 november.
Förödelse på Gazaremsan, sedd från södra Israel. Bild från 16 november. Bild: Leo Correa/AP/TT

Här är X-kontona som dominerar om Gaza

En läkare från Melbourne, en ung man i Libanon och en polsk nyhetsgrupp. Här är vad vi vet om kontona som dominerar nyhetsflödet om kriget mellan Israel och Hamas på X.

ANNONS

Sju konton på X når en betydligt större publik än traditionella medier när det gäller nyhetsrapporteringen kring terrorattacken mot Israel och det efterföljande kriget mellan Israel och Hamas, enligt amerikanska forskare.

@visegrad24, gick med på Twitter i januari 2020.

Högerlutande Visegrád 24 är en polsk grupp på omkring tolv personer, som länge var anonyma innan de avslöjades av polsk media. En av medarbetarna är en svensk-polsk man, vars konto tidigare stängdes av på X enligt polska, Oko Press. En av grundarna är Stefan Thompson, som tidigare var PR-strateg. Postar ofta länk till källa i kommentarer.

– Jag förstår att det finns ett genuint hot om vi missförstår något. Det har konsekvenser i riktiga världen. När jag ser på det så förstår jag på sätt och vis regleringarna och begränsningar och återhållsamheten kring mycket av media i huvudfåran, säger han till Gizmondo.

ANNONS

@MarioNawfal, gick med på Twitter i oktober 2020.

En grupp ledd av Mario Nawfal, som slog igenom med innehåll om kryptovaluta. Nawfal är värd för "The roundtable show" på Twitter. Har anklagats av tidigare kollegor och partner för att inte ha betalat vad han lovat, enligt NBC. Nämner ofta källa, men utan länk.

– Vi har en lista med mediekällor vi använder. En del lägger vi ut omedelbart, andra, som (palestinska tidningen) al-Quds, måste vi verifiera för att de inte är lika noggranna som andra, säger han till Gizmondo.

@sentdefender, gick med på Twitter i november 2021.

OSINTdefender som fokuserar på konflikter. Är anonym, men sägs tillhöra en tidigare amerikansk soldat. OSINT står för "Open-source intelligence". Har felaktigt spritt information, bland annat om en explosion i närheten av Vita huset, enligt The Washington Post. Källhänvisar oftast inte.

@spectatorindex, gick med på Twitter i juli 2013.

Ytterligare ett anonymt Konto, som drivs av en läkare i australiska Melbourne, enligt magasinet The New Statesman. Källhänvisar oftast inte.

@WarMonitors, gick med på Twitter i maj 2021.

Propalestinskt konto som sägs tillhöra en ung man som rapporterat från London, säger sig bo i Libanon. Har ofta källor, men sällan länk. Har uttryckt sig antisemitiskt.

ANNONS

"Saker jag sagt har tagits ur sitt sammanhang. De var inte rätt att säga, men de var vettiga i sin kontext", säger han till The Washington Post.

@CollinRugg, gick med på Twitter i juli 2017.

Amerikanen Collin Rugg är en av grundarna till konservativa sajten Trending Politics. Fick stor uppmärksamhet när han ifrågasatte vad alla som Musk gjorde sig av med på Twitter egentligen sysslat med. Källhänvisar oftast inte.

@CensoredMen, gick med på Twitter i december 2022.

Ett anonymt, Israelkritiskt konto som startade för ett knappt år sedan, och som inledningsvis mest twittrade uppmuntrande om Andrew Tate. Källhänvisar oftast inte.

ANNONS