Riksförbundet M Sverige har utsett den bästa rastplasten i varje län. Arkivbild.
Riksförbundet M Sverige har utsett den bästa rastplasten i varje län. Arkivbild.

Här är Sveriges bästa rastplatser

En tupplur, kisspaus eller en kopp kaffe – ett stopp vid en rastplats kan fylla flera syften. Nu har de bästa vattenhålen utmed landets vägar utsetts.

ANNONS
|

Längs Sveriges vägar ansvarar Trafikverket för drygt 350 rastplatser med bland annat toaletter, soptunnor och lekplatser. För många är det bara ett lämpligt ställe att stanna till på, för andra en del av upplevelsen med att vara på resande fot.

Stig-Björn Sundell är vägombud vid Riksförbundet M Sverige, tidigare Motormännen. I tolv år har han besökt otaliga rastplatser som en del av organisationens arbete med att utse de allra bästa. Bland kriterierna finns givetvis säkerheten, men bedömningen går även bortom det.

- Det är viktigt att man som åkare kan komma till en plats där man i lugn och ro kan stanna till. Med bra sittplatser, toalett och med möjlighet att slänga sina färdsopor, säger Stig-Björn Sundell.

ANNONS

Stanna längre

Platsens omgivning är väldigt viktig, tycker Stig-Björn Sundell. Den kan förhöja upplevelsen av att ta en paus från körningen.

- Man ska vilja stanna en längre stund, inte bara kasta i sig kaffet och sätta sig framför ratten igen.

Riksförbundet M Sverige har utsett landets bästa rastplatser fördelat på varje enskilt län. Bland vinnarna finns flera som ligger naturskönt med utsikt över insjöar och nära restaurang och café. Vissa platser har till och med blivit ett turistmål i sig.

I Stig-Björn Sundells hemlän, Jämtland, har årets vinnare Gimån inte bara en populär restaurang utan också närhet till bra fiske.

- Den här platsen inbjuder verkligen till att fiska och det är många som åker dit enbart för att göra det, säger Stig-Björn Sundell.

Planera stopp på vägen

Förutom äran kommer den vinnande rastplatsen i varje län förses med en skylt med texten "Länets bästa rastplats".

ANNONS

Granskningen av rastplatser kommer lagom till sommaren och semestertider när många ger sig ut på vägarna. Åker man mer än två timmar bör man planera minst ett stopp på vägen, gärna vid en rastplats, anser Stig-Björn Sundell.

- Tröttheten är den största riskfaktorn i trafiken. Vi behöver stanna till och vila och varför inte göra det på en av våra många rastplatser?

TT

Fakta: Bästa rastplatserna

Här är de bästa rastplatserna län för län:

Blekinge: Senoren

Dalarna: Långsjön

Gotland: Träffpunkt Gotland

Gävleborg: Högbacka

Halland: Susedalen, norrut

Jämtland: Gimån

Jönköping: Gyllene Uttern

Kalmar: Långsjön

Kronoberg: Fräjen

Norrbotten: Polcirkeln–Silvervägen

Skåne: Ekerödsrasten

Stockholm/Uppsala: Tärnsjö

Södermanland: Råbyhed

Värmland: Hänsjön

Västerbotten: Vojmån

Västernorrland: Mosjön

Västmanland: Högsjön

Västra Götaland: Boråstorpet

Örebro: Sickelsta (öster)

Östergötland: Herrbeta

Källa: Riksförbundet M Sverige

ANNONS