Måndagens pressträff med statsminister Magdalena Andersson, i sällskap av socialminister Lena Hallengren, Folkhälsomyndighetens generaldirektör Karin Tegmark Wisell och Socialstyrelsens generaldirektör Olivia Wigzell, inleddes med en uppdatering om läget i riket efter julledigheten.
– Vi befinner oss i en situation med rekordstor smittspridning. Det är utan tvekan så att läget har förvärrats, säger Magdalena Andersson.
Statsministern fortsatte sedan med att presentera en rad nya restriktioner som träder i kraft 12 januari.
Krogar och restauranger ska stänga senast klockan 23.00. Verksamheterna får också en begränsning på åtta personer per sällskap.
Vid allmänna sammankomster och offentliga tillställningar införs ett maxtak på 50 personer om man inte har vaccinbevis. Arrangemang med vaccinbevis utvidgas med regler om avstånd.
Därtill uppmanas alla som kan arbeta hemifrån att göra det samtidigt som ett allmänt råd om att begränsa kontakt inomhus införs.
Avrådan från cuper och läger inomhus förlängs, likaså uppmaningen att använda munskydd vid resande.
Vuxenutbildningar ska fortsatt utgå från utbildning på plats. Distansundervisning kan tillämpas för att glesa ut och salstentor bör ges vid flera tillfällen för att undvika trängsel.
De nya restriktionerna gäller i nuläget för fyra veckor framåt.
Fler åtgärder väntas
Utöver ovan nämnda smittskyddsåtgärder så väntas än fler tillkomma. Då de kräver förordningar kommer de att vidtas inom kort.
Det kommer att innebära ett maxtak på 500 deltagare för allmänna sammankomster och offentliga tillställningar, införande av vaccinationsbevis på mässor med fler än 50 deltagare och att antalet personer som tillåts närvara vid en privat sammankomst sänks från 50 till 20 sittande personer.
Socialminister Lena Hallengren fortsatte sedan med att likt Magdalena Andersson vidareuppmana till vaccinering.
– Det kan vara svårt att förstå varför nya restriktioner behöver införas när mer än 82 procent är vaccinerade med två doser. Men sedan omikron tog över har pandemin delvis bytt skepnad. Det råder ingen tvekan om att vaccin skyddar mot svår sjukdom och död och därmed minskar belastningen på vården. Stora majoriteten som ligger på iva är ej fullvaccinerade, säger Hallengren.