Hantering av IT-skandalen underkänns

Många är missnöjda med hur regeringen hanterade skandalen på Transportstyrelsen. Men även Alliansen får kritik för sitt agerande och 42 procent anser att försvarsministern bör sitta kvar.

ANNONS
|

Nästan hälften av väljarna, 46 procent, tycker att regeringen har skött hanteringen av skandalen på Transportstyrelsen dåligt. 25 procent tycker å andra sidan att Socialdemokraterna och Miljöpartiet skött sina uppgifter bra. Det visar en undersökning från Ipsos som presenteras i Dagens Nyheter.

Men väljarna är inte bara missnöjda med hur regeringen gått till väga utan även med Alliansen. 47 procent är missnöjda med hur de fyra partierna KD, L, C och M agerat, medan 21 procent anser att de hanterat sina uppgifter bra.

"Kommer och går"

Moderatledaren Anna Kinberg Batra tror inte att det "sista ordet är sagt i krisen ur någon aspekt".

ANNONS

TT: Men 47 procent är missnöjda med er hantering. Är det en rättvis siffra, tycker du?

- Mätningar kommer och går, men den här krisen tror jag vi kommer att tala om länge. Det som är viktigt här är att Sveriges säkerhet satts på spel. Det oroar mig mycket mer än någon mätning, säger Anna Kinberg Batra till TT.

Samtidigt visar mätningen att nästan hälften av väljarna vill att försvarsminister Peter Hultqvist (S) ska sitta kvar i regeringen.

- Här finns en tydlig spricka mellan Allianspartiernas väljare, säger David Ahlin, opinionschef på Ipsos, till DN.

Vill återföra ansvaret

I en debattartikel på DN Debatt går Anna Kinberg Batra också till attack mot Stefan Löfven och säger att han skjutit ansvaret ifrån sig. Hon vill att ansvaret för central krisledning återförs till statsrådsberedningen, och statsministerns närhet, från justitiedepartementet där det ligger i dag.

ANNONS

- Regeringen har en chef och det är statsministern. Det var därför man flyttade ansvaret dit (statsrådsberedningen) efter tsunamikatastrofen, Tage Erlander gjorde det på sin tid efter ett spionavslöjande, just eftersom statsministern ska kunna vara den regeringschef som det ingår i jobbet att vara.

M-ledaren skriver i debattartikeln att "Sverige behöver en statsminister som ser till att få information och inte tvekar att agera när det krävs". Men hon vill inte sträcka sig så långt som att hon uppmanar Löfven att avgå.

- Det är ingen hemlighet att jag hellre skulle se en annan regering, säger Kinberg Batra.

Undersökningen baseras på 1001 digitala intervjuer mellan den 31 juli och 2 augusti.

TT

ANNONS