Hanif Bali (M). Arkivbild.
Hanif Bali (M). Arkivbild.

Hanif Bali lämnar M:s partistyrelse

Riksdagsledamoten Hanif Bali lämnar Moderaternas partistyrelse efter att en intern utredning om ett inlägg han gjort på Twitter har avslutats, meddelar partisekreteraren Gunnar Strömmer till TT. Bali slutar även att twittra.

ANNONS
|

Hanif Bali publicerade en mejlkonversation på Twitter mellan utrikesdepartementet och en journalist om en intervju med en ukrainsk människorättsaktivist. Mejlen hade begärts ut av sajten Nyheter Idag och vidarebefordrats till Bali via en reporter som har beskrivits ha "ett ryssvänligt narrativ".

"Med min plattform och räckvidd får jag väldigt många tips i form länkar, uttalanden och offentliga handlingar från alltifrån poliser och lärare till journalister. Min publicering av handlingen och att jag först inte namngav källan har sargat förtroendet och därmed lämnar jag mitt partistyrelseuppdrag", skriver Hanif Bali på Facebook.

ANNONS

Slutar skriva på Twitter

Han skriver vidare att han kommer att fortsätta föra sin politik på Facebook, i tv och riksdagen – men inte på Twitter där han har en stor skara följare.

"Helgen har varit omtumlande, ledsam och lärorik", skriver Hanif Bali och säger att han fått ett enormt stöd de senaste dagarna från kollegor och följare, men även meningsmotståndare, och att han tänker fullfölja valrörelsen.

Moderaterna meddelade under fredagen att man inlett en internutredning mot Bali. Även riksdagens säkerhetsavdelning informerades, som i sin tur informerade Säkerhetspolisen om händelsen.

"Omdömeslöst"

”Det är bra att det nu är klarlagt vad som har hänt. Vi tar utomordentligt allvarligt på det inträffade. Hanif Bali har agerat aningslöst och omdömeslöst genom att okritiskt förmedla uppgifter ägnade att misskreditera en journalist som är profilerad inom säkerhetspolitiska frågor”, säger Moderaternas partisekreterare Gunnar Strömmer i ett uttalande till TT.

Utöver uttalandet vill Strömmer inte svara på frågor.

TT har sökt Hanif Bali.

TT

Fakta: Hanif Bali

Född 1987, riksdagsledamot sedan 2010. Invald i Moderaternas partistyrelse 2015. Bor i Solna kommun där han har kommunpolitiska uppdrag.

Bali har fått kritik för vad han skrivit på Twitter, senast 12 mars då han publicerade mejlkonversationen med kommentaren "Nu är det ju tur att jag tar upp det - 3.e land hade ju kunnat spinna loss med konspirationsteorier med sitt 'avslöjande' annars."

I oktober 2017 fick han kritik då han skrev ”jävla syltryggar som sitter i domstolarna".

En tweet från augusti förra året om demonstrationen för asylsökande afghaner på Medborgarplatsen i Stockholm väckte också starka reaktioner: "låt dem strejka ihjäl sig fram tills verkställighetsdatum". Det ledde också till att Bali och hans familj fick motta hot.

I november förra året togs han i örat av dåvarande partiledaren Anna Kinberg Batra, som sade att han "stundtals" gått över gränsen.

Bali har bland annat skrivit på Twitter att: "Mellan (åren) 10–14 stod ju högern snällt på alla fyra medan vänstern tömde sin 'ton' i oss".

ANNONS