Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Hanif Bali (M). Arkivbild.

Hanif Bali lämnar M:s partistyrelse

Riksdagsledamoten Hanif Bali lämnar Moderaternas partistyrelse efter att en intern utredning om ett inlägg han gjort på Twitter har avslutats, meddelar partisekreteraren Gunnar Strömmer till TT. Bali slutar även att twittra.

Hanif Bali publicerade en mejlkonversation på Twitter mellan utrikesdepartementet och en journalist om en intervju med en ukrainsk människorättsaktivist. Mejlen hade begärts ut av sajten Nyheter Idag och vidarebefordrats till Bali via en reporter som har beskrivits ha "ett ryssvänligt narrativ".

"Med min plattform och räckvidd får jag väldigt många tips i form länkar, uttalanden och offentliga handlingar från alltifrån poliser och lärare till journalister. Min publicering av handlingen och att jag först inte namngav källan har sargat förtroendet och därmed lämnar jag mitt partistyrelseuppdrag", skriver Hanif Bali på Facebook.

Slutar skriva på Twitter

Han skriver vidare att han kommer att fortsätta föra sin politik på Facebook, i tv och riksdagen – men inte på Twitter där han har en stor skara följare.

"Helgen har varit omtumlande, ledsam och lärorik", skriver Hanif Bali och säger att han fått ett enormt stöd de senaste dagarna från kollegor och följare, men även meningsmotståndare, och att han tänker fullfölja valrörelsen.

Moderaterna meddelade under fredagen att man inlett en internutredning mot Bali. Även riksdagens säkerhetsavdelning informerades, som i sin tur informerade Säkerhetspolisen om händelsen.

"Omdömeslöst"

”Det är bra att det nu är klarlagt vad som har hänt. Vi tar utomordentligt allvarligt på det inträffade. Hanif Bali har agerat aningslöst och omdömeslöst genom att okritiskt förmedla uppgifter ägnade att misskreditera en journalist som är profilerad inom säkerhetspolitiska frågor”, säger Moderaternas partisekreterare Gunnar Strömmer i ett uttalande till TT.

Utöver uttalandet vill Strömmer inte svara på frågor.

TT har sökt Hanif Bali.