Han tatuerar in Anders Tegnells porträtt

Gustav Lloyd Agerblad har tatueringar som hyllar kvinnor, blodgivare, sin katt – och snart Anders Tegnell.
– Han blev ansiktet utåt för covid-19 2020, så det är en fet grej att föreviga. Och han förtjänar allt stöd han kan få.

ANNONS

Statsepidemiolog Anders Tegnell har något som är ovanligt för statliga tjänstemän: en stor beundrarskara. Facebookgruppen Anders Tegnell fan club har i skrivande stund 26 932 medlemmar. Det trycks upp tröjor, skrivs låtar och affischeras till statsepidemiologens ära.

Men 32-årige Gustav Lloyd Agerblad från Stockholm har tagit det ett steg längre. Nästa vecka ska han föreviga Anders Tegnell på sin vänsterarm.

– Han har stått rakryggad genom hela krisen. Han blev ansiktet utåt för covid-19 2020, så det är en fet grej att föreviga. Och han förtjänar allt stöd han kan få, för det är fan ingen lätt uppgift han har, säger Gustav.

ANNONS

Att strategin som Tegnell står för kan visa sig vara illa vald bekymrar inte Gustav Lloyd Agerblad.

– Det gör mig ingenting. Han har kört sin grej, går ut i tv och står upp för vad han sagt.

– Jag kommer verkligen inte ångra mig, det är ju en skitkul grej, säger han.

Få statliga tjänstemän har nått in i svenskarnas hjärtan som Anders Tegnell. Nu förevigas han även ovanpå huden.
Få statliga tjänstemän har nått in i svenskarnas hjärtan som Anders Tegnell. Nu förevigas han även ovanpå huden. Bild: Privat

Inte rumsrent

Gustav är själv en förespråkare för den svenska, mindre stränga strategin men påpekar samtidigt att ingen ännu vet vad som är rätt.

– Oavsett förtjänar Tegnell en hyllning, för han har gjort ett fantastiskt jobb, säger Gustav Lloyd Agerblad.

När han berättade om tatueringen för en kompis blev reaktionen "inget förvånar mig med dig".

Jaså, varför då?

– Jag vet inte om jag kan säga det, det är nog inte tillräckligt rumsrent...

Tatuerings-Tegnell har dock sällskap av oskyldiga motiv också, till exempel en hyllning till Gustavs katt Säzy, en enhörning, en girl power-text samt en kameleont som håller en spruta med en bloddroppe, en symbol för att Gustav är blodgivare.

Vad tror du Tegnell tycker?

– Förhoppningsvis tycker han att det är en kul grej och känner sig smickrad. Många är ju emot honom och uttrycker sig taskigt och olämpligt, men jag hoppas han känner att han har folks genuina stöd också, säger Gustav Lloyd Agerblad.

ANNONS

Myndighetstatuering

Han är mån om att vara ensam om sin Tegnelltatuering, men faktum är att många redan hunnit före – med en gnuggis. Skaparen, som också ska göra den permanenta versionen på Gustav, är tatueraren Zashay Tastas från tatueringsstudion med det passande namnet Myndigheten på Södermalm i Stockholm.

Precis som Gustav Lloyd Agerblad beskriver han tatueringen mest som en rolig grej, även om han också så att säga står på Tegnells sida.

– Det har blivit så polariserat. Min storasyster till exempel är väldigt emot Folkhälsomyndighetens strategi, vi har fått dela upp familjechatten så vi kan debattera utan att andra behöver störas.

Så du gjorde gnuggisarna lite för att reta din syster?

– Absolut. Hon beställde några och gjorde ett kryss över, säger Zashay Tastas med ett skratt.

Vanligtvis gör han bara sina motiv en gång, men frågan är hur det blir med Tegnellporträttet.

– Jag vet flera andra som vill göra det. Till och med en tjej som inte har några andra tatueringar, säger Zashay Tastas.

ANNONS