Grundaren av Järvaveckan Ahmed Abdirahmansla som ska träffa Barack Obama i Berlin i helgen.
Grundaren av Järvaveckan Ahmed Abdirahmansla som ska träffa Barack Obama i Berlin i helgen.

Han minglar med Barack Obama i helgen

Vad händer i helgen då? Få kan sanningsenligt svara som Järvaveckans grundare Ahmed Abdirahman. Till helgen ska han mingla med Barack Obama och unga europeiska ledare.

ANNONS
|

Mejlet med inbjudan kom till hans privata adress för en tid sedan, berättar Ahmed Abdirahman. Först trodde han inte vad han såg, men så gick det långsamt upp för honom att det faktiskt var självaste Barack Obama, den före detta amerikanske presidenten, som nu vill träffa honom i Berlin nu i helgen.

- Obama är en av mina stora förebilder. Jag var tvungen att fundera en stund för att för kunna tro på det. Men jag är väldigt stolt över att det vi gjort med Järvaveckan har spritt sig ända till andra sidan Atlanten, säger han.

ANNONS

Tillsammans med 300 andra unga ledare ska han mingla och prata samhällsengagemang och utveckling.

- Jag vet inte vilka andra som kommer. Men det är väldigt spännande, och det ska bli kul att träffas. Det finns så många fantastiska människor som vill minska klyftorna, jobba för klimatfrågorna, innovationer och också hålla ihop länderna och Europa.

Lever i tre världar

Själv är han en gränsöverskridare. Född i Mogadishu, uppväxt i Tensta, utbildad på toppskola i New York, jobb i FN och nu tillbaka i Stockholm och Tensta. Men med en ny erfarenhet, och också helt andra möjligheter.

- Jag får ofta frågan om jag blivit svensk, säger han och pekar på sin prydliga blå kostym.

- Men jag har aldrig blivit något annat än den jag är själv. Jag är somalier, svensk och lite av en New Yorker. Det är det som är jag, jag kan inte bli något annat än mig själv. Jag lever i tre världar.

ANNONS

De tre världarna har resulterat i Järvaveckan, som är en mötesplats för att diskutera samhällsfrågor. Möten är ofta själva upprinnelsen till nya idéer, berättar Ahmed Abdirahman.

- Det är så jag har fått mina bästa idéer. Utomhusbion, som var föregångaren till Järvaveckan, kom då jag jobbade i Genève. Det var en så dyr stad att leva i, men där samlades alla och såg film från olika länder utomhus och hade picknick med ost och vin.

Möten ger idéer

Ett möte behöver inte nödvändigtvis ge effekt direkt – många år senare kan det man pratat om plötsligt poppa upp i nytt ljus och ge nya tankar, förklarar han. Den stora skillnaden mellan Sverige och USA tycker han är nyfikenheten på andra människor.

- Där kan de säga "ah, du har flytt från Somalia, berätta mer". Framför allt New York är mer globaliserat. Men det börjar komma här. Jag vill bryta segregationen. Men broar måste byggas från båda håll.

ANNONS

Det är det han vill åstadkomma med Järvaveckan, och även med sitt jobb som näringspolitisk expert på Stockholms handelskammare. Det handlar också om att bryta gränser och fördomar, från båda håll. Bilden av vad en invandrare respektive en svensk är och kan vara är för stel, tycker han.

- Till exempel är det nog många som inte förväntar sig att hitta en sådan som jag här, på Stockholms handelskammare.

Men jobbet på handelskammaren är perfekt för honom, tycker han.

- Jag får jobba med integration och social hållbarhet, som jag är allra mest intresserad av. Och vilken plattform jag får, jag träffar ju företagare och näringslivsfolk och kan prata om hur vi bryter segregationen.

Hot mot utvecklingen

Han oroas av att klyftorna växer och samhället faller isär – det är ett hot mot utvecklingen, tycker han.

Sverige behöver arbetskraft inom så många områden.

ANNONS

- 2028 kommer de utrikes födda att utgöra 30 procent av befolkningen i de förvärvsarbetande åldrarna, säger han och tillägger i nästan samma andetag att också 80-plussarna kommer att bli fler – och de behöver tas om hand.

Då duger det inte med att tänka "vi och dom". Sverige måste ta vara på kompetensen, understryker han.

- Jag oroas av att så många barn i utanförskapsområden aldrig når godkänt i skolan.

Han tycker att vi är en smula naiva i Sverige när det gäller att försvara vår demokrati och det som vi uppnått. Han tänker förstås på sitt forna hemland, det krigsdrabbade Somalia.

- Man får inte ta demokrati för given. Jag vet vad som kan hända om det går fel. Sverige är jättebra, men vi får inte nöja oss. Vi kan bli bättre, säger Ahmed Abdirahman.

ANNONS
TT

Fakta: Ahmed Abdirahman

Ahmed Abdirahman, 33 år, grundade Järvaveckan 2016 – en parallell till Almedalsveckan med inbjudna politiker, myndigheter och företag.

Abdirahman arbetar som näringspolitisk expert med inriktning på integration på Stockholms handelskammare. Han har tidigare bland annat arbetat med integration på amerikanska ambassaden. Dessförinnan har han jobbat för Interpeace, som är en internationellt fredsbyggande organisation kopplad till FN med säte i Genève.

Han fick i gymnasiet stipendiet Courtney Ross scholarship, och har tagit en kandidatexamen i internationella studier på Marymount Manhattan College i New York.

Ahmed Abdirahman är uppvuxen i Tensta och har rötter i Somalia. Han bor nu i Hjulsta och har en stor familj i sin närhet bestående av föräldrar och syskon.

Fakta: Obama Foundation

USA:s tidigare president Barack Obama och Michelle Obama har grundat en partipolitiskt obunden stiftelse för att inspirera och koppla samman ledare och blivande ledare. Stiftelsen anordnar olika möten, bland annat Town Hall Europe, som hålls i Berlin i helgen. 300 unga ledare träffas för att inspireras till samarbete och samhällsengagemang. Ahmed Abdirahman är en av de inbjudna.

Källa: Obama Foundation

ANNONS