Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

En eller flera vinnare kammade hem en halv miljard på Eurojackpot. Arkivbild.

Halv miljard till vinnarman i Mellansverige

1, 2, 11, 19, 47 samt 2 och 7. En sifferrad värd en halv miljard för en svensk rekordvinnare.

Vinsten på 561 942 260 kronor på Eurojackpot är tidernas överlägset största svenska spelvinst, enligt Svenska Spel.

Spelet innehöll 5+2 rätt och var inlämnat via internet av en man i södra Mellansverige, enligt Magnus Fridell, vinnarkommunikatör på Svenska Spel.

- Jag kan inte gå in på ort, men vi kan säga att det är i höjd med Stockholm men mer inåt landet, säger han.

Mannen som lämnade in lyckoraden har ännu inte gett sig till känna. Det är oklart om det är en eller flera personer som delar på rekordvinsten.

- Vi kommer att försöka kontakta honom nu på förmiddagen. Det gäller att ta sig framåt väldigt försiktigt, för det här är ett besked som är minst sagt omtumlande. Det kommer att ställa livet på sin spets.

Får ekonomisk rådgivning

Enligt Magnus Fridell har vinnare ofta svårt att ta in beskedet när de blir kontaktade av Svenska Spel.

- Så är det när vi ringer folk som har vunnit två eller tre miljoner. Nu pratar vi om en halv miljard kronor – det är inget besked man får var dag.

TT: När kan vinnaren plocka ut pengarna?

- Det kommer att ske så snart som möjligt, och det sker på ett fysiskt bankmöte med oss och personal från banken. Det kommer att vara ett gediget arbete för att få personen att känna sig trygg i vinsten. Den kommer att få lång juridisk och ekonomisk rådgivning, det är en del i vårt spelansvar.

Köpte elcykel

Det är andra gången på åtta månader som jackpoten på Eurojackpot faller ut i Sverige. I juli vann en man från Göteborg 258 miljoner kronor, vilket fram tills gårdagens vinst var den största i svensk historia.

Frågan alla nu ställer sig är vad man egentligen gör för en sådan summa.

- Det här är så mycket pengar att man hade kunnat göra vad som helst. Det första den person som vann 258 miljoner gjorde var att köpa en elcykel, för det tyckte han var dyrt. Det blir ofta något ganska greppbart som första köp.

Eurojackpot kostar 25 kronor per rad. Den högsta vinsten någonsin inom spelet – nära 950 miljoner kronor – har vunnits av spelare i Tjeckien, Tyskland och Finland.