Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Både Trafikverket och SMHI uppmanar bilister till försiktighet i trafiken på måndagen.

Halt i hela landet efter nattens snöfall

Trots att snöfallet över Sverige har minskat i intensitet och SMHI:s varning har tagits bort har trafikanterna en del utmaningar.

Sverige vaknar upp till ett vitt landskap på måndagen efter söndagens snöfall, med ett snödjup som störst på 56 centimeter i jämtländska Västerövsjö. Även om norra Sverige har haft snö sedan oktober har det varit förhållandevis milt, enligt Moa Hallberg, meteorolog på SMHI.

- Nu har vi rätt mycket snö i hela Norrland. Det börjar likna det normala snöläget för årstiden, säger hon.

Sänka hastigheten

Det snöfallsområde som drog över norra Götaland och Svealand på söndagen drar norrut på måndagen. Med snön följer också svårt väglag.

- Det blir mer besvärligt. Det har varit mycket snö och halka i de norra delarna av landet i natt, så det gäller att ta det försiktigt, säger hon och får medhåll från Joanna Ljunggren, Trafikverket:

- Det har varit väldigt halt hela morgonen. I princip hela landet är påverkat, men det är lite mer besvärligt norröver, säger hon.

Joanna Ljunggren uppmanar alla bilister att sänka hastigheten och hålla extra avstånd.

- När det blir så här halt och kallt är det många på vägarna som är ovana, det tar ett tag att ställa om rent psykologiskt hur det här påverkar trafiken och trafikanterna, säger hon.

Håller tummarna

Under morgonen, i takt med att snöfallets intensitet minskat och SMHI:s snöfallsvarning tagits bort, har läget sett bättre ut och Joanna Ljunggren hoppas att det fortsätter att lugna sig under dagen.

- Det vi håller tummarna för är att det inte blir allt för blåsigt, vilket skulle förvärra väglaget ytterligare.

Om det blir en vit jul återstår att se. Västra Svealand och Norrland har bäst chanser enligt SMHI.

- Mer osäkert är det i östra Svealand och Götaland. Där får vi se om det smälter eller ligger kvar, säger Moa Hallgren.