Halmstadbo fångade kometen på bild

När Halmstadbon Crister Jansson fick höra om kometen Neowise begav han sig raka vägen till Öland. Där såg väderförhållandena lovande ut för att få en skymt av kometen. Resan lönade sig för Crister som beskriver Neowise som ”århundradets komet”.

ANNONS
|

Crister Jansson som bor i Halmstad har ett stort intresse för astronomi. När han hörde om Neowise började han direkt söka efter den perfekta platsen att se kometen ifrån.

I måndags bar husvagnen av mot Öland. Just den här kometen tycker han är något utöver det vanliga.

–Det är årtiondets om inte århundradets komet. Den senaste som var mer ljusstark än den här var Hale-Bopp 1997, berättar Crister.

Fann den direkt

Vid 01-tiden i måndags natt befann sig Crister på Grönhögen ute på Södra Öland där han hoppades få en glimt av kometen. För att kunna se Neowise ska man se till att vara ute mitt i natten och titta rakt mot norr. Det tog inte lång tid förrän Crister fann det han sökte efter.

ANNONS

–Jag spanade efter Capella, som är den ljusstarkaste stjärnan i stjärnbilden Kusken. Jag visste att kometen skulle vara till vänster om den. Det tog bara sekunder innan jag fann den, säger Crister.

Crister rekommenderar att man använder en fjärrkikare, men för den som inte äger en sådan går det även bra utan.

–Den är ovanlig. I vanliga fall måste man ha ett teleskop, men nu såg man den med blotta ögat, berättar Crister och beskriver hur Neowise ser ut:

–Den har den klassiska formen av en komet med en lång svans.

Det är när en asteroid får en synlig svans som den istället kallas för en komet. Svansen växer vanligtvis när kometen kommer närmre solen.

Kometvänligt väder till helgen

Kometen som upptäcktes av NASA i slutet av mars har kunnat skådats på flera platser runt om i världen. Namnet Neowise kommer från teleskopet som först såg den.

Igår berättade HP att man får passa på om man vill hinna se Neowise.

Charlotte Helin, ordförande för Hallands Astronomiska Förening, rekommenderar de Halmstadbor som vill hinna se Neowise att spana efter den snarast.

– Den är på väg bort från oss nu så ska man se den får man kika de närmsta dagarna, säger hon och tillägger:

ANNONS

– Problemet just nu är vädret. Det behövs klart väder och att det är mörkt för att man ska ha goda chanser att se den.

Crister tipsar om att ser det ut att klarna upp i Halmstad i helgen för den som vill försöka få sin egna skymt av Neowise.

Ultimata förhållanden

I natt bär det av till Eketorps borg, på sydöstra Öland, där Crister ska ta ännu fler bilder.

Crister intygar att södra Öland är Sveriges bästa och mörkaste ställe att observera stjärnhimmel på.

– Varje höst anordnar Grönhögens astronomiska sällskap ett "star party" som kallas Sagittarius på parkeringen vid Eketorps Borg. Dock inte i år på grund av corona, förklarar han.

ANNONS