Turistdiarré och benfrakturer vanligaste semesteråkommorna. Arkivbild.
Turistdiarré och benfrakturer vanligaste semesteråkommorna. Arkivbild.

Här söker flest svenskar vård på utlandsresan

Dålig mat och bokstavliga snedsteg, det är vad svenskarna söker vård för på utlandssemestern.

ANNONS
|

Tumbabon Mika Jorma Tapani Pøllænen skulle fira sin 50-årsdag när han ramlade och bröt två tår den första semesterveckan under en tvåveckorsresa till Mallorca i början av juni.

- Ingen vill ju ligga på sjukhus under semestern, men man fick ta det som det blev, säger han.

Mika, som är rullstolsburen, halkade på en handduk när han skulle sätta på sig byxorna. Ringtån och lilltån bröts på tre ställen och det hela slutade med att han fick åka till sjukhus och röntgas. Där blev han sängliggande i ett och ett halvt dygn med smärtstillande och antibiotika via dropp. Tårna drogs rätt och gipsades.

ANNONS

- Det kändes inte som att man skulle behöva vara inlagd för en bruten tå, men de ville ha koll så att det inte skulle bli infektion i såret, säger han.

Mika och hans sambo fick bra hjälp via sitt försäkringsbolag och de hade trevligt på resan ändå tillägger han.

8000 på två månader

Över 8000 svenskar skadade sig eller blev sjuka utomlands bara under de senaste två månaderna, enligt SOS International.

Det land där flest svenskar söker vård är just Spanien. På andra plats kommer Grekland, följt av Turkiet och sedan USA. Det återspeglar ganska väl de länder som flest svenskar reser till.

- Spanien har länge varit ett av våra största skadeländer. Man kan åka dit året runt, Kanarieöarna på vintern och Barcelona på sommaren. På grund av oroligheterna i Egypten och Turkiet så har fler åkt till Spanien i stället, säger Karin Tranberg, divisionschef på SOS International.

ANNONS

Turistdiarré vanligast

Den vanligaste åkomman som svenska semesterfirare söker hjälp för är magsjuka eller turistdiarré, ofta handlar det om barn under nio år.

- Barnen blir uttorkade väldigt snabbt eftersom de inte är så stora och kanske glömmer de att dricka ordentligt. De blir också sjuka snabbt och föräldrarna blir mer oroliga för barn än för sig själva, säger Karin Tranberg.

Det är också vanligt att barn får öroninflammation, vilket kan göra att hela familjen kan tvingas att stanna kvar, eftersom barnet kan ha för ont för att kunna flyga hem.

Den näst vanligaste åkomman är annars frakturer på ben och fotled, sedan kommer muskelsmärtor i rygg och nacke, bäckensmärta och lunginflammation.

- Ett problem är att man ofta har öppna skor och så går man kanske inte så bra. Många går även långa promenader eller också halkar man och ramlar vid poolen, säger Karin Tranberg.

ANNONS

Om det skulle vara så att människor slår sig på semestern för att de dricker mer alkohol kan hon inte svara på.

- Sjukhusen döljer det för oss eftersom de vet att försäkringen inte gäller om man har varit väldigt berusad, säger hon.

Ökar i Turkiet

Allra mest ökar antalet anmälda skador och sjukdomar till Turkiet. Här var ökningen hela 95 procent i förhållande till förra året. Det beror främst beror på att det är ett billigt resmål och att svenskarna har börjat våga åka till landet igen, enligt Karin Tranberg.

Men det finns även andra saker som kan bidra till ökningen av antalet skador.

- Tyvärr ser vi fortfarande överbehandling på några av de privata sjukhusen i Turkiet. Till exempel ser vi hospitalisering av barn med öroninflammation och det kan förstöra semestern onödigt och skapa stor osäkerhet, säger Karin Tranberg.

ANNONS
TT

Fakta: Här söker flest svenskar vård på resan

1 Spanien 1867 personer

2 Grekland 1021 personer

3 Turkiet 898 personer

4 USA 680 personer

5 Cypern 532 personer

Totalt i hela världen: 8035

Källa: SOS International. Skadorna avser vecka 20-27 i år.

Fakta: Ökning skada/sjukdom

Turkiet 95%

Cypern 28%

Grekland 23%

Spanien 10%

USA 3%

Källa: SOS International. Ökningen är en jämförelse mellan åren 2017 och 2018 avseende svenska resenärer vecka 20-27.

Fakta: Svenskarnas vanligaste reseåkommor

1 Magsjuka/turistdiarré

2 Fraktur på ben och fotled

3 Muskelsmärta runt rygg och nacke

4 Bäckensmärta

5 Lunginflammation

Källa: SOS International.

ANNONS