Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt HP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
 Bild: Johan Hallnäs/TT
Bild: Johan Hallnäs/TT

Här finns smittan på LSS-boenden

Spridningen av covid-19 på äldreboenden har den senaste tiden varit i fokus. Men även på LSS-boenden i Sverige har smittan tagit sig in.
TT har frågat Sveriges kommuner om de fått in smittan på sina LSS-boenden.

TT skickade en enkätfråga till landets samtliga kommuner där de ombads att svara på frågor om sina LSS-boenden. Av de totalt 290 kommunerna svarade 178 som sammanlagt har 2 818 LSS-boenden. Enligt Socialstyrelsen finns totalt omkring 3 600 LSS-boenden för funktionshindrade i landet.

Av de kommuner som svarade uppgav knappt en fjärdedel (23 procent) att de har konstaterad covid-19-smitta på LSS-boende i kommunen. Totalt anger kommunerna att smitta konstaterats på 113 boenden.

Flest i Stockholm

Flest LSS-boenden med smitta, 21 stycken, finns i Stockholms kommun. Men Stockholm är också en av de kommuner som har flest boenden, 200 stycken, och också en region som hittills drabbats hårt av covid-19. Även andra kommuner inom region Stockholm, exempelvis Danderyd, Botkyrka, Sollentuna och Vallentuna uppger att de har konstaterad smitta på boenden.

Göteborgs stad, som har 226 LSS-boenden, har konstaterad covid-19 på fem av boendena. Även den tredje storstadskommunen Malmö har fått in smitta. Av total 127 boenden anger de att tre till fyra drabbats.

LSS-boenden förefaller ha drabbats av covid-19 i mindre utsträckning än äldreboenden. I Stockholm har det tidigare rapporterats att hälften av äldreboendena har konstaterat smitta.

Mindre enheter

Enligt Anna Thomsson, handläggare på Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) kan det finnas flera orsaker till att covid-19 inte spridits lika mycket på LSS-boenden som på äldreboenden.

– En anledning kan vara att det är mindre enheter. På en LSS-bostad bor tre till sex personer och på ett äldreboende är det ju betydligt fler. Så det är ju fler personer, både personal och boende, i omlopp på ett äldreboende, säger Anna Thomsson till TT.

Beatrice Nordensson/TT

Elisabeth Modig-Blåder/TT

TT skickade vecka 19 en enkät med frågor om förekomst av covid-19 på LSS-boenden till Sveriges samtliga 290 kommuner.

178 kommuner svarade på enkäten. Totalt har dessa kommuner 2 818 LSS-boenden. Enligt Socialstyrelsen finns omkring 3 600 LSS-boenden i Sverige.

41 av de svarande kommunerna uppgav att de har konstaterad covid-19 på LSS-boende. Kommunerna angav också antal boenden med smitta.

123 av de svarande kommunerna uppgav att de inte har konstaterad smitta på LSS-boende.

14 kommuner som svarade på enkäten angav att de inte hade några LSS-boenden eller ville inte svara på smittförekomst med hänvisning till patientsekretess.

Följande kommuner svarade ja på frågan om det konstaterats covid-19-smitta på kommunens LSS-boenden:

Bollnäs

Botkyrka

Danderyd

Eksjö

Eskilstuna

Göteborg

Hedemora

Huddinge

Härryda

Järfälla

Jönköping

Karlskoga

Katrineholm

Kramfors

Lerum

Lidköping

Lund

Malmö

Norrköping

Nybro

Nyköping

Nässjö

Ovanåker

Partille

Sala

Salem

Sigtuna

Sollentuna

Stockholm

Södertälje

Tyresö

Umeå

Upplands Bro

Upplands Väsby

Uppsala

Vallentuna

Varberg

Vetlanda

Västerås

Öckerö

Örebro