Stora delar av rättegången mot de spionmisstänkta bröderna väntas hållas bakom stängda dörrar. Arkivbild.
Stora delar av rättegången mot de spionmisstänkta bröderna väntas hållas bakom stängda dörrar. Arkivbild. Bild: Jessica Gow/TT

Höjd säkerhet vid stundande spionrättegång

Spionrättegången i Stockholms tingsrätt inleds på fredag.
Förhandlingen medför särskilda säkerhetskrav – både på domstolspersonal och teknisk utrustning.
– Allt syftar till att uppgifterna det råder sträng sekretess kring inte förs vidare, säger chefsrådman Måns Wigén.

ANNONS
|

Rättegången i gamla säkerhetssalen i Stockholms tingsrätt inleds på fredag, bekräftar Måns Wigén för TT.

Två bröder, 42 och 35 år gamla, står åtalade för att ha spionerat på Sverige för Rysslands räkning under tio års tid. Genom den äldre brodern, som arbetat på Säpo och inom Försvarsmakten, misstänks de ha kommit över och lämnat vidare uppgifter som i fel händer bedöms utgöra ett hot mot rikets säkerhet.

Bevismaterialets känsliga natur gör att stora delar av rättegången ska ske bakom stängda dörrar. Därtill vidtar tingsrätten och Säpo flera åtgärder för att förhindra att hemligstämplade uppgifter läcker ut.

Försvårar avlyssning

Chefsrådman Måns Wigén, som kommer att leda förhandlingen, uppger för Sveriges Radio att man kan komma att använda särskilda datorer och mikrofoner som är svåra att avlyssna.

ANNONS

– Det kan bli aktuellt med sådana tekniska åtgärder för att förhindra att uppgifter kommer ut på teknisk väg, säger han.

All domstolspersonal som arbetar med rättegången – ordförande, nämndemän, protokollförare och domstolshandläggare – behöver vara säkerhetsklassad. Övriga deltagare beläggs med yppandeförbud.

Sträng sekretess

Personalen får också särskilda instruktioner kring hur de ska hantera uppgifterna de får ta del av under förhandlingens gång. Exakt vad det innebär, eller vilka andra åtgärder som vidtas, vill Måns Wigén inte svara på.

– Det kan jag inte gå in på, men allt syftar till att uppgifterna det råder sträng sekretess kring inte förs vidare, säger han till TT.

Även Säkerhetspolisen är förtegen kring säkerhetsarrangemangen som omgärdar rättegången, liksom vilka aktörer som kan tänkas ha intresse av att avlyssna den.

– När det kommer till vår eventuella inblandning i säkerhetsarbete, oaktat vad det handlar om, så är det ingenting vi har möjlighet att tala om, säger Fredrik Hultgren-Friberg, presstalesperson på Säpo.

ANNONS