Brandmän som arbetar deltid får höjd lön. Arkivbild.
Brandmän som arbetar deltid får höjd lön. Arkivbild.

Högre lön för deltidsbrandmän i nytt avtal

Efter veckor av förhandlingar har ett nytt avtal tecknats för räddningstjänstpersonal i beredskap. Brandmännens fackliga företrädare är nöjda, trots att det fortfarande inte finns något avtal som reglerar ersättning för extra arbete vid stora katastrofer.

ANNONS
|

Beredskapsersättningen för deltidsbrandmännen höjs med 2,3 procent, och med 40 procent under sommarveckorna. Ett extra tillägg tillkommer när brandmännen tar extra arbetspass med kort varsel, då med 30 procent per timme. Om arbetspassen överstiger åtta timmar höjs timlönen med 155 procent.

Enligt Brandmännens riksförbund innebär det nya avtalet bättre möjligheter att klara bemanningen på landets brandstationer.

- Om man tar en extra vecka beredskap får man runt 1 500 kronor för det. Det är viktigt eftersom det saknas personal på många håll, säger Håkan Olofsson, distriktsombudsman på Brandmännens riksförbund (BRF).

ANNONS

Avtalet ger också lokala möjligheter att förhandla upp ersättningen för de brandmän som bor långt ifrån sitt arbete.

10 000 berörs

Det nya avtalet omfattar runt 10000 deltidsarbetande beredskapsbrandmän i hela Sverige, och gäller i tre år. Såväl fackförbunden som arbetsgivarorganisationen SKL tror att det nya avtalet kommer att underlätta nödvändig rekrytering för att stärka Sveriges brandförsvar.

- Vi har haft förhandlingar in i det sista. Man måste se till helheten i avtalet, och helheten är bra. Det ger förutsättningar till en fortsättning, vi är nöjda, säger Peter Bergh, förbundsordförande för BRF.

Efter förra sommarens stora bränder var många brandmän besvikna på den ersättning de fick efter många och långa arbetspass långt hemifrån. Lenita Granlund, avtalssekreterare på Kommunal, är nöjd med avtalet, men understryker att det inte omfattar ersättning för extra arbete vid stora katastrofer.

- Det är fortfarande inte löst. Men därför är det väldigt bra att vi är klara med det här avtalet nu så att vi kan jobba vidare med ett katastrofavtal och förhoppningsvis ha det klart före sommaren, säger Lenita Granlund.

ANNONS

Flera veckor

Sedan den 11 mars har Brandmännens riksförbund, Kommunal och Vision förhandlat med Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) och Sobona (de kommunala bolagens samarbetsorganisation). Förhandlingarna rör de brandmän som har en beredskapstjänst på deltid, vid sidan av sitt huvudsakliga arbete.

Facken har bland annat krävt att räddningstjänstpersonal i beredskap inte ska drabbas av inkomstbortfall när de arbetar som brandmän. Det kollektivavtal som tecknades 2017 ledde till att flera deltidsbrandmän sade upp sig i missnöje, bland annat eftersom OB-tillägget slopades.

- De som ville ha mer ersättning för beredskap blir kanske besvikna nu. Där blir det ingen ökning utöver märket. Men de som arbetar på stationer med många utryckningar får mer pengar. Det finns en rättviseaspekt i det utifrån tidigare avtal, säger Håkan Olofsson.

TT

Fakta: Brandmännens nya avtal

Ersättning för brandmän som står i beredskap höjs med 2,3 procent, vilket följer det märke som industriavtalet satt på svensk arbetsmarknad.

Under sommaren utgår extra ersättning för beredskap, den höjs från 35 procent till 40 procent.

Ett extra tillägg med 30 procent av beredskapsersättning införs när brandmän tar extra beredskap.

Vid larm höjs ersättningen till 180 procent av timlönen under den första timmen, från 2020.

Larmersättningen höjs när arbetspasset överstiger åtta timmar.

Arbetsgivaren ska stå för kostnaden för körkort.

ANNONS