Från vänster Malin Björk (V), Soraya Post (Fi), Heléne Fritzon (S), Alice Bah Kuhnke (MP), Fredrick Federley (C), Karin Karlsbro (L), Tomas Tobé (M), Sara Skyttedal (KD) och Peter Lundgren (SD) inför SVT:s slutdebatt mellan partiernas toppkandidater till EU-valet.
Från vänster Malin Björk (V), Soraya Post (Fi), Heléne Fritzon (S), Alice Bah Kuhnke (MP), Fredrick Federley (C), Karin Karlsbro (L), Tomas Tobé (M), Sara Skyttedal (KD) och Peter Lundgren (SD) inför SVT:s slutdebatt mellan partiernas toppkandidater till EU-valet.

Gucciväskor och abort slagträn i tv-debatt

Kristdemokraternas toppkandidat blev hårt angripen om socialpolitik och aborträtt i SVT:s slutdebatt.

ANNONS
|

Sammandrabbningen kom när EU-valdebatten kom in på socialpolitik. Skyttedal angrep Socialdemokraterna (S) för att vilja ge EU inflytande över välfärden och aningslöst bereda väg för tvingande lagstiftning genom att vara för målen i den så kallade sociala pelaren.

- Ni har redan röstat för socialbidrag på EU-nivå, där ni föreslår att våra skattebetalare kan komma betala för bidragstagare i andra länder, sade hon.

ANNONS

Gucci och champagne

Helene Fritzon (S) påstod att Skyttedal ljög, S framhåller att det handlar om icke bindande mål, inte vägen till överstatlig, tvingande politik som KD, M. C och SD hävdar.

Fritzon gick till full attack mot sin KD-motståndare.

- Jag är inte imponerad av de frågor du driver i socialpolitiken. Jag har sett dig i hela valrörelsen, du pratar och åker runt i din sportbil. Du tar exempel med dina Gucciväskor, du kallar väljarna för dumpuckon och du skålar i champagne för att du vunnit en politisk seger, sade Fritzon.

- Men du kan inte berätta för väljarna var KD står i aborträtten. Du är inte beredd att driva den på europeisk nivå.

"Inte värdigt"

Fritzon krävde att Sara Skyttedal väljer mellan Lars Adaktusson och aborträtten.

- Sluta. Det här är inte värdigt. Nu höjer vi nivån, sade Skyttedal.

ANNONS

Adaktusson, som är KD:s andre vice ordförande, röstade i EU-parlamentet emot en rad resolutioner om aborträtten.

Även Liberalernas Karin Karlsbro ville veta var KD står i abortfrågan.

- Att använda abortpolitiken som ett slagträ i debatten, det är inte värdigt, sade Skyttedal igen.

Fick stöd från SD

Hon underströk att KD är för svensk abortlagstiftning och att Adaktusson röstat nej för att abortlagar inte ska vara en EU-fråga.

SD:s Peter Lundgren tyckte att Fritzons retorik nått botten med tal om sportbilar och Gucciväskor.

- Det är ren hatretorik som Socialdemokraterna använder, sade han.

Lundgren gav också Socialdemokraternas "hatretorik" skulden för att SD-ledaren Jimmie Åkesson attackerats med smällare under valrörelsen.

- De försöker avhumanisera oss Sverigedemokrater, sade Lundgren efter debatten och lade till att det är ett tecken på att S inte räcker till för att debattera sakfrågor utan använder fula grepp i stället.

ANNONS

"Är nervösa"

Efter debatten intervjuades Skyttedal av SVT och passade på att slå tillbaka mot både Liberalerna och Centerpartiet och deras regeringsöverenskommelse med Socialdemokraterna och Miljöpartiet.

- Det är uppenbart att vissa partier är nervösa inför söndagen och valresultatet. Då kan väljarna äntligen visa vad man tyckte om det svek som vissa partier gjorde efter valet i höstas.

Socialdemokraternas Heléne Fritzon bad dock inte om ursäkt för någonting, särskilt inte de hårda attackerna på SD. Att se SD anklaga S för hatretorik var helt väntat, så blir det när man tar kamp mot "högerextremism", enligt Fritzon.

- Jag är nöjd över att de reaktionerna kommer, det är det väljarna behöver se, sade Fritzon efter debatten.

I debatten visade sig tydliga skiljelinjer i klimatpolitik, integration och hur mycket beslut som ska fattas i Bryssel. C, MP och S och V gick hårt åt SD, M och KD för att de vurmar för mer kärnkraft som ett sätt att klara utsläppen och nå en fossilfri framtid.

ANNONS

I migrationsfrågan blev det också tydligt att S, C, L, MP och Fi vill driva på för att EU-länderna och EU-parlamentet ska enas om att alla medlemsländer ska vara tvungna att delta i en omfördelning av asylsökande och flyktingar. M och KD tror inte att det är möjligt att nå fram den vägen, inte heller V. Och SD tycker att Ungern och Polen, framför allt, gör rätt när de säger nej till att ta emot flyktingar.

TT

ANNONS