Ola Bini gör segertecknet på väg in i en domstol i Quito i början av maj. Svensken är fortfarande frihetsberövad och vädjar nu till FN om hjälp.
Ola Bini gör segertecknet på väg in i en domstol i Quito i början av maj. Svensken är fortfarande frihetsberövad och vädjar nu till FN om hjälp.

Gripen svensk vädjar till FN

Sedan april hålls den svenske programmeraren Ola Bini frihetsberövad i Ecuador. Nu vädjar hans advokat till FN och hävdar att behandlingen av Bini strider mot såväl ecuadoriansk som internationell lag.

ANNONS
|

Svensken hålls häktad misstänkt för brott, men vilket brott han har begått och vem som är offer för det har åklagare inte preciserat. Ecuadors inrikesminister María Paula Romo har tidigare sagt att han är misstänkt för dataintrång.

- I domstolen framförs svepande anklagelser om dataintrång, men man har inte kunnat säga vilka datasystem det handlar om. Vi upplever att han anklagas på grund av färdigheter som han besitter och inte för någonting som han har gjort, säger Toby Cadman, folkrättsadvokat i London och en av författarna till den skrivelse som har lämnats till UNWGAD, FN:s arbetsgrupp mot godtyckliga frihetsberövanden.

ANNONS

Ola Binis pappa Dag Gustafsson säger till TT att anledningen till gripandet snarare tycks vara sonens vänskap till Julian Assange.

- Han är oskyldig och det är den enda förklaringen.

Greps på flygplats

Den 11 april frihetsberövades Ola Bini efter ett gripande på en flygplats i Ecuador. Samma dag grep brittisk polis Wikileaksgrundaren Julian Assange på Ecuadors ambassad i London.

- De kände egentligen inte varandra innan Julian Assange hamnade på Ecuadors ambassad, men genom en gemensam bekant blev Ola inbjuden att träffa honom och de knöt an till varandra. Sedan har Ola hälsat på honom när han har varit i Europa för att arbeta, säger Dag Gustafsson.

Enligt skrivelsen till UNWGAD utfärdades inget beslut om att gripa Bini förrän flera timmar senare. Svensken ska ha förts till ett övergivet hus, förvägrats möjligheten att kontakta sin advokat och inte erbjudits konsulär hjälp.

ANNONS

Presenterar inga bevis

Den lista över legala brister i behandlingen av Ola Bini som har skickats till UNWGAD är lång. Binis juridiska ombud poängterar att trots att Bini har varit frihetsberövad i nära två månader har ännu inga bevis mot honom lagts fram i domstol.

- Vad domaren sade när han var i domstol senast var helt häpnadsväckande. Han sade att Bini inte kan släppas eftersom man inte har kunnat fastslå vilket brott han har begått eller vem som blivit utsatt för det. För oss framstår frihetsberövandet som helt ogrundat, säger Toby Cadman till TT.

På politiska grunder

Cadman är också starkt kritisk till att företrädare för Ecuadors regering uttalat sig om Binis påstådda brott.

- Det är ett uppenbart brott mot rättigheten att betraktas som oskyldig tills motsatsen har bevisats.

- Jag tycker att det är ganska uppenbart att han hålls fängslad på rent politiska grunder, säger Cadman.

ANNONS

Dag Gustafsson berättar att sonen får besök av en nära vän en gång i veckan och att familjen har kunnat skicka brev till honom i häktet.

- Det som gör honom väldigt orolig är att om de håller honom häktad på det här sättet utan några bevis så vet han inte när det kommer att ta slut.

TT

ANNONS