Skolungdomar i New Delhi i Indien deltar i den globala strejken för klimatet fredagen den 15 mars i år, med inspiration från Greta Thunberg. Arkivbild.
Skolungdomar i New Delhi i Indien deltar i den globala strejken för klimatet fredagen den 15 mars i år, med inspiration från Greta Thunberg. Arkivbild.

Greta-effekten: Detta har hänt

Tal vid FN:s klimatmöte, klimatstrejker i över hundra länder och ett möte med påven. I augusti förra året satte sig 15-åriga Greta Thunberg utanför svenska riksdagshuset för att klimatstrejka. Detta har hänt sedan dess.

ANNONS
|

20 augusti 2018: Greta inleder sin klimatstrejk

Greta Thunberg sätter sig utanför riksdagen i Stockholm med ett plakat där det står "Skolstrejk för klimatet". Hon sittstrejkar varje dag fram till valet för att uppmärksamma klimatfrågan. Därefter fortsätter hon med sin skolstrejk varje fredag.

9 september 2018: Bjuds in av Schwarzenegger

Greta Thunberg bjuds in till Arnold Schwarzeneggers årliga högnivåmöte för klimatet, R20 Austrian World Summit. "Du inspirerar mig. Fortsätt i skolan och jag skulle gärna vilja bjuda in dig till Wien och R20 så du kan inspirera ännu fler", skriver Schwarzenegger på Twitter.

ANNONS

30 november 2018: Klimatmanifestationer i hela Sverige

Klimatmanifestationer genomförs i omkring hundra svenska städer. Manifestationerna är delvis inspirerade av Greta Thunbergs skolstrejk. Samtidigt gör tusentals australiska skolelever som den svenska 15-åringen och skolkar för att strejka för klimatet.

3 december 2018: Talar på FN:s klimatmöte

”Ni säger att ni älskar era barn över allt annat, ändå berövar ni dem på deras framtid. Vi är inte här för att vädja till världens ledare att bry sig, utan för att berätta att förändringens tid är här, vare sig ni vill eller inte. Tack”, säger Greta Thunberg i sitt tal på FN:s klimatmöte i polska Katowice.

7 januari: Malena Ernman svarar på kritik

I ett Facebookinlägg skriver Malena Ernman, mamma till Greta Thunberg, att dotterns engagemang för klimatet är helt på hennes eget initiativ och att arbetet sker ideellt. Detta efter att det kommit kritik om motsatsen, skriver SVT Nyheter.

23 januari: Talar i Davos

Greta Thunberg har fyllt 16 och håller tal under Världsekonomiskt forum i schweiziska Davos.

ANNONS

24 januari: Tiotusentals demonstrerar i Bryssel

32000 skolungdomar demonstrerar i Bryssel mot klimatförändringarna. De är inspirerade av Greta Thunbergs klimatstrejk. En vecka tidigare har över 10000 skolungdomar i Bryssel demonstrerat för en bättre miljö.

3 mars: Merkel stöttar klimatprotester

I en video på sin officiella hemsida säger tysklands förbundskansler Angela Merkel att hon "välkomnar att unga människor, skolungdomar, demonstrerar och kräver att vi måste göra något snabbt åt klimatförändringarna", enligt BBC.

13 mars: Nomineras till fredspris

16-åringen nomineras till Nobels fredspris, skriver Verdens Gang.

14 mars: Forskare stöder skolstrejken

270 klimatforskare från svenska universitet ställer sig bakom kraven som Greta Thunberg och de tiotusentals unga som strejkar för klimatet har.

15 mars: Global strejk för klimatet

I över 120 länder klimatstrejkar hundratusentals unga, inspirerade av Greta Thunberg. De världsomfattande klimatmanifestationerna – över 1000 enskilda enligt nyhetsbyrån AFP – syftar till att få politikerna att skynda på arbetet med att nå de internationellt överenskomna klimatmålen.

ANNONS

29 mars: Samlar tiotusentals tyskar

Över 20000 ungdomar ger sig ut på Berlins gator för att protestera mot klimatförändringarna tillsammans med Greta Thunberg.

I början av april deltar omkring 50000 människor i klimatprotester i flera schweiziska städer, enligt nyhetsbyrån Keystone-ATS.

3 april: Löfven hyllar Greta

I ett tal i EU-parlamentet hyllar statsminister Stefan Löfven Greta Thunbergs insatser för att samla unga i kampen mot klimatförändringarna.

16 april: Talar i EU-parlamentet

"Jag vill att ni får panik. Jag vill att ni ska agera som om huset brinner", säger Greta Thunberg inför EU-parlamentets miljö- och hälsoutskott i Strasbourg.

17 april: Träffar påven

Greta Thunberg träffar påve Franciskus i Rom.

16 maj: Greta Thunberg på anrik tidskrifts omslag

Klimataktivsten pryder omslaget till Time Magazines aktuella nummer. Sedan tidigare finns hon på tidskriftens lista över världens 100 mest inflytelserika personer.

ANNONS

17 maj: Utses till hedersdoktor

Universitetet i belgiska Mons utser Greta Thunberg till hedersdoktor, rapporterar Dagens Nyheter.

24 maj: Nästa globala strejk

En andra global strejk för klimatet genomförs, arrangerad av rörelsen Fridays for future. I över 100 länder strejkar hundratusentals människor, enligt rörelsen. Bland annat för att politiker ska följa Parisavtalet och stoppa uppvärmningen under 1,5 grader.

26 maj: Greta-effekt i EU-valet

Flera gröna partier går fram i EU-valet. Att miljöfrågan kommit upp på dagordningen mer beror till viss del på Greta Thunberg och hennes aktion, tror statsvetare.

- Det andas Greta-effekt, säger Sofie Blombäck, lektor i statsvetenskap vid Mittuniversitetet till TT.

2 juni: Brev från Dalai lama

"Det är väldigt uppmuntrande att se hur du har inspirerat andra unga människor att följa dig och att säga ifrån", skriver den tibetanske andlige ledaren i ett brev till 16-åringen.

ANNONS

7 juni: Får stort Amnesty-pris

Greta Thunberg och miljörörelsen Fridays for future tilldelas Amnesty Internationals finaste pris – Ambassador of conscience award.

16-åringen har fått flera andra priser, bland annat franska regionen Normandies frihetspris och tyska priset Den gyllene kameran.

TT

ANNONS