Gravida kvinnor får i sig kemikalier från plastgolv i hemmet, enligt nu studie. Arkivbild.
Gravida kvinnor får i sig kemikalier från plastgolv i hemmet, enligt nu studie. Arkivbild.

Gravida tar upp kemikalier från golvmaterial

ANNONS
|

Gravida kvinnor i hem med plastgolvmaterial tar upp farliga kemikalier, ftalater, det visar en studie från Karlstads universitet.

- Vi ser ett starkt samband. Ju mer pvc man har i bostaden, på golven, desto högre halter av de här kemikalierna har mamman i sitt urin, säger Carl-Gustaf Bornehag, professor i folkhälsovetenskap vid Karlstads universitet, till P4 Värmland.

ANNONS

Resultaten baseras på 1764 kvinnor från Värmland som fått lämna urinprov och svara på frågor om vilka golvmaterial de har i hemmet. Analysen visar att gravida kvinnor i bostäder med PVC-golv i kök eller sovrum, alltså golv med mjukgjord plast, hade högre mängder av tre utpekade ftalater jämfört med kvinnor i bostäder med andra golvmaterial.

Enligt Bornehag finns skillnader mellan nyare och äldre plastgolv. Vilka kemikalier som ingår i de nyare mattorna beror också på var de är tillverkade.

Ftalater bedöms som farliga av europeiska expertorgan. I april beslutade EU-länderna att förbjuda 33 farliga ämnen, däribland ett antal ftalater, i textilier.

TT

ANNONS