Hur gammal är egentligen vår storstad i söder? Ett arkeologiskt fynd i form av en kvinnograv kan skriva om historien, rapporterar P4 Malmöhus. Arkivbild.
Hur gammal är egentligen vår storstad i söder? Ett arkeologiskt fynd i form av en kvinnograv kan skriva om historien, rapporterar P4 Malmöhus. Arkivbild.

Gravfyndet – ett bevis för att Malmö är äldre?

Hur gammal är egentligen staden Malmö? En högst aktuell fråga i samband med att ett nytt arkeologiskt fynd gjorts. En kvinnograv, daterad till före år 1220, kan vara ett bevis för att Malmö faktiskt är äldre än man tidigare trott, rapporterar P4 Malmöhus.

ANNONS
|

Fyndet gjordes i juni 2018, men analysen har dröjt. Kvinnan i graven ska ha varit i 40-årsåldern, och enligt Anders Reisnert, före detta stadsantikvarie i Malmö, är hon den äldsta kända Malmöbon man hittills påträffat. Fyndet kan skriva om stadens historia.

- Ja, vi får ny kunskap om Malmö som stad. Det innebär förmodligen att vi har en stadsbildning som ligger här i första kvartalet av 1200-talet. Eller iallafall – det är mycket sannolikt att det är så, säger han till radion.

ANNONS

Graven hittades i samband med att en ny orgel installerats i Sankt Petri kyrka. Under den kyrkan, som också är Malmös äldsta bevarade kyrka, har man även stött på en tidigare kyrka som legat på samma plats.

Staden Malmö har hittills ansetts ha växt fram på 1200-talet, och den bildades då på en strandrevel som utgör grunden för dess centrala kvarter, skriver kommunen på sin hemsida. Bevarade dokument visar också att Malmö betraktades som stad år 1275.

Ortsnamnet Malmö ska dock ha varit känt sedan 1100-talet, men vid den tiden var Malmö enligt Nationalencyklopedin ingen stad utan snarare en liten kyrkby.

TT

ANNONS