Som väntat vann Moderaternas och Kristdemokraternas gemensamma budgetförslag omröstningen i riksdagen. Det innebär att det blir 2,1 miljarder kronor mindre till olika miljöåtgärder nästa år.
Naturvårdsverkets generaldirektör Björn Risinger har larmat om att det handlar om stora nedskärningar, som dessutom sker med kort varsel.
Symbolpolitik
M och KD motiverar bantningen från 11,8 till 9,7 miljarder med att de skrotar ineffektiva åtgärder som ändå mest är symbolpolitik.
Den största besparingen görs på klimatinvesteringar på lokal och regional nivå, det så kallade Klimatklivet, som till exempel kan användas till laddinfrastruktur för elbilar. Helst hade M och KD velat slopa hela anslaget, men det är inte möjligt eftersom en del pengar redan är utlovade.
Två andra stora besparingar görs på skydd och skötsel av naturområden, som i princip halveras. Det innebär bland annat mindre pengar till rovdjursstängsel, underhåll av vandringsleder och anläggning av våtmarker, som ska minska övergödning och öka tillskottet till grundvattnet. Dessutom ska regeringens satsning på "gröna jobb" avvecklas.
"Backar i klimatarbetet"
Att M och KD ökar anslaget till havs- och vattenmiljö ger inte de rödgröna mycket för, eftersom det samtidigt sparas lika mycket på våtmarker.
De rödgröna i utskottet har inte skrivit en egen reservation. De nöjer sig med att konstatera att de tycker att riksdagen borde ha ställt sig bakom övergångsbudgeten.
S, V och MP kallar nedskärningarna för otidsenliga och varnar för att Sverige kommer att backa flera steg i klimatarbetet. De anser också att beslutet är ett dråpslag för skyddet av den biologiska mångfalden. Nedskärningarna på länsstyrelserna innebär att arbetskraft och kompetens går förlorad, liksom i det privata näringslivet. Även skogsägare kan drabbas av uteblivna ersättningar, varnar de.