En blåmes och en talgoxe tar för sig av godsakerna vid ett fågelbord. Arkivbild.
En blåmes och en talgoxe tar för sig av godsakerna vid ett fågelbord. Arkivbild.

Gråsiskan – årets fågelraket?

Talgoxen är ohotad etta, men mängder av gråsiskor spås dyka upp vid fågelborden under helgen.

ANNONS
|

För 13:e året i följd uppmanar Sveriges ornitologiska förening den svenska befolkningen att under dagarna fyra – fredag till måndag – räkna vinterfåglarna som parkerat sig för att äta vid fågelborden.

- Räkningen ger en hygglig bild av de trender som finns hos övervintrande fåglar. Genom åren har vi sett saker som grönfinkens minskning till följd av sjukdomen gulknopp och att blåmes, pilfink och koltrast har ökat i antal längs Norrlandskusten, säger Niklas Aronsson, informationsansvarig på föreningen.

ANNONS

Talgoxen i "orubbat bo"

TT: Talgoxen har ända sedan starten 2006 varit ohotad etta bland de fågelarter som observerats. Kan talgoxen petas från sin tron?

- Även om blåmesen och pilfinken vid några tillfällen har varit relativt nära känns det ändå som att talgoxen sitter i orubbat bo. Talgoxen är också den art som har ökat mest i antalet häckande par de senaste 10–15 åren, säger Aronsson.

TT: Vilken fågel blir årets raket på topplistan?

- I år räknar jag med att gråsiskan kommer att ta många kliv upp på listan. Gråsiskan har varit enormt talrik i år. Det är nästan så att jag undrar om vi någonsin tidigare har haft så många gråsiskor i landet som vi har nu, säger Niklas Aronsson.

Inte vetenskaplig

Räkningen håller inte vetenskaplig klass, men kan användas av forskare för att bekräfta sina resultat, framhåller Aronsson. Förra året var det närmare 20000 människor som rapporterade in en bit över en miljon vinterfåglar.

ANNONS

- Man ska ange det högsta antalet av en art vid ett tillfälle. Har man vid ett tillfälle sett fyra talgoxar, vid ett annat tillfälle sex talgoxar och vid ett tredje tillfälle två talgoxar – då rapporterar man sex talgoxar, säger Niklas Aronsson.

TT

Fakta: Vinterfåglar

Vinterfågelräkningen genomförs sedan 2006 runt sista helgen i januari, från fredag till måndag.

För tredje året i rad går det att ladda ner en applikation till din mobil för att rapportera in observationer och få hjälp med artbestämningen. I appen "Vinterfåglar inpå knuten" finns bilder på de allra vanligaste vinterfåglarna med en beskrivning och möjlighet att höra hur fågeln låter.

Fåglar som kommit in för landning vid matplatserna ska räknas. Inte fåglar som råkar flyga förbi. Exempelvis kan en sparvhök inkluderas om den lockats till fågelbordet även om den inte äter av det du har lagt ut.

Det som ska rapporteras in är det högsta antalet individer av varje art vid ett tillfälle.

Källa: Sveriges ornitologiska förening.

Fakta: Talgoxen ohotad etta

De vanligaste fågelarterna i fjolårets vinterfågelräkning:

1) Talgoxe

2) Blåmes

3) Pilfink

4) Domherre

5) Sidensvans

6) Skata

7) Kaja

8) Grönfink

9) Koltrast

10) Gråsiska

Källa: Sveriges ornitologiska förening.

ANNONS