Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Passagerare väntar på perrongen på Lund C. Arkivfoto.

Goda odds för gratisresor i EU

Oddsen är goda för de svenska 18-åringar som vill åka gratis tåg i EU. Fler än hälften fick ja när EU-kommissionen nu fördelat höstens fria resande.

Projektet Discover EU har pågått sedan i fjol och innebär att 18-åriga EU-medborgare kan ansöka om gratis resande i upp till en månad. Pengarna kommer från EU-kommissionen som nu också valt ut vilka som ska ingå i projektets tredje fas, med resande mellan den 1 augusti i år och den 31 januari 2020.

"Jag är stolt över att fler och fler unga utforskat vår rika historia och kultur, skaffat nya vänner över gränserna, blivit mer självständiga, delat erfarenheter och känslor och till sist lärt sig mer om sig själva", säger EU:s ungdoms- och kulturkommissionär Tibor Navracsics i ett pressmeddelande.

Antalet platser fördelas enligt folkmängd, oavsett hur många som söker i de enskilda länderna. För svensk del är oddsen goda. I den tredje fasen har 398 svenskar fått ja, av totalt 782 sökande. För unga italienare är det betydligt tuffare: 27 285 sökande kämpade om 2 361 platser.

Totalt har 20 000 sökande valts ut i omgång tre. 29 500 andra har redan gjort sin resa eller kommer att göra den i sommar.

På längre sikt hoppas EU-kommissionen få fortsätta med verksamheten fram till 2027 och då kunna erbjuda gratisresor till totalt 1,5 miljoner 18-åringar.