Kommer det regn framöver finns det hopp om att hitta svamp i skogen. Arkivbild.
Kommer det regn framöver finns det hopp om att hitta svamp i skogen. Arkivbild.

Goda chanser för svampplockare – trots torkan

Trots den torra och extremt varma sommaren finns det gott hopp om att hitta svamp i skogen när det nu kommer regn på många håll. Ett tips för att fylla svampkorgen är att följa SMHI:s nederbördskartor och ge sig ut i de områdena en vecka eller två efter regnet.

ANNONS
|

Svamparna finns i marken och även om det varit både torrt och varmt i sommar dyker de upp när det kommer en rejäl rotblöta.

- Det är inte för sent. Säsongen börjar vanligtvis inte förrän i slutet av augusti och i september. Det beror helt på hur mycket regn det kommer nu, om det blir en bra svampsäsong eller inte, säger svampexperten Michael Krikorev.

ANNONS

Nästan alla matsvampar, som kantareller och karljohansvamp, lever i symbios med träden och det är om trädet torkar ut och dör som svampen kan stryka med.

Redan har det dykt upp svamp på flera håll i landet där det har kommit en del nederbörd, bland annat i Norrland. Om man vet att det regnat på en plats kan det vara värt besväret att gå dit och titta efter en vecka eller två för att se om svamparna har kommit. Man kan också studera nederbördskartorna på SMHI:s hemsida.

- Det är väldigt lokalt. På vissa håll har det ju kommit regn, på andra håll har det knappt kommit något regn alls. Det kan vara väldigt stora skillnader på bara några kilometer eller någon mils avstånd, Det är därför det är svårt att säga var och när svamparna dyker upp, säger Krikorev.

TT

Fakta: Matsvampar

Det finns över 10000 svamparter i Norden. Drygt 100 av dem är bra matsvampar.

De mest uppskattade matsvamparna i Sverige tillhör grupperna kantareller, soppar som till exempel karljohan, aspsopp, brunsopp, sandsopp och smörsopp, champinjoner, kremlor och riskor.

När man plockar svamp bör man bara ta helt fräscha exemplar och sedan tillreda dem snabbt för att undvika att de blir dåliga.

Matsvampplockning påverkar inte svampindividens överlevnad eftersom ”svamparna” bara är fruktkroppar på ett mycket större och mer långlivat mycel som är dolt i underlaget.

Plocka bara svampar som du säkert känner igen som ätliga.

Källa: Nationalencyklopedin, Naturhistoriska riksmuseet

ANNONS