Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Generaldirektör tvingas bort av regeringen efter korruptionsavslöjande

Fastighetsverkets generaldirektör Björn Andersson tvingas nu lämna sitt uppdrag efter Kalla Faktas avslöjande om en stor korruptionshärva, enligt TV4 Nyheterna. Han är nu tillsammans med fastighetsdirektören misstänkt för korruptionsbrott. Totalt är fyra personer misstänkta i korruptionshärvan.

Generaldirektören och fastighetsdirektören på Statens fastighetsverk anhölls under onsdagen misstänkta för trolöshet mot huvudman, grovt brott. Riksenheten mot korruption håller i brottsutredningen och enligt TV4 Nyheterna förordnade tingsrätten i Stockholm i går offentlig försvarare för båda.

Misstankarna mot generaldirektören och fastighetsdirektören grundar sig på att de 2011- 2016 underlåtit att utöva tillsyn. Underlåtenheten består i att de trots flera medarbetares anmälningar inte agerat gentemot en tidigare anställd fastighetschef som misstänks för omfattande brottslighet gentemot Statens fastighetsverk, skriver Åklagarmyndigheten i ett pressmeddelande.

Eftersom generaldirektören och fastighetsdirektören inte vidtagit åtgärder har den tidigare anställde fastighetschefen kunnat fortsätta att orsaka Statens fastighetsverk betydande skada. Därför anser Åklagarmyndigheten att brottet är att betrakta som grovt.

 

Statsminister Löfven: "Bedrövligt"

Under gårdagen genomfördes husrannsakan på huvudkontoret på Statens fastighetsverk, och i de misstänktas bostäder. Datorer, mobiltelefoner och handlingar beslagtogs.

Husrannsakan har även genomförts hemma hos den tidigare chefen på Statens fastighetsverk. Han är anhållen på sannolika skäl misstänkt för trolöshet mot huvudman, grovt brott och grovt tagande av muta mellan 2010–2015. 

Statsminister Stefan Löfven (S) kritiserade i går det som har hänt på Fastighetsverket.

– Det är bedrövligt att en statlig myndighet över huvud taget råkar ut för något sådant här. Och nu kommer ansvarigt statsråd att kalla upp generaldirektören. I övrigt är det en rättslig process som måste ha sin gång. 

 

Vikarierande generaldirektör

Marja-Leena Pilvesmaa går in som vikarierande generaldirektör på verket. Det meddelade regeringskansliet under torsdagen.

– Marja-Leena kommer att vara den som vikarierar som generaldirektör till den 1 mars, och frågor kring varför man har fattat beslutet är det Per kommer att prata om när han träffar medierna klockan 14, säger Bolunds pressekreterare Anna Söderström till nyhetsbyrån TT.

Har Björn Anderson fått sparken?

– Per Bolund kommer att svara på alla de frågorna när han träffar medierna klockan två.

 

Hyrde ut verkets hus till nära och kära

Upprinnelsen till korruptionshärvan är Kalla faktas avslöjande om att den tidigare fastighetschefen ska ha hyrt ut hus som tillhört Fastighetsverket till släkt och vänner. Han ska även ha renoverat sina privata fritidshus med skattepengar.

Björn Anderson har enligt TV4:s Kalla fakta känt till missförhållandena sedan 2014, men han agerade först två år senare. Inte förrän TV4 granskat fallet gjordes en polisanmälan.