Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

GB Big pack vanilj blev Årets matbluff efter att mjölkprodukterna tagits bort.
GB Big pack vanilj blev Årets matbluff efter att mjölkprodukterna tagits bort. Bild: Äkta vara/TT

GB Big pack årets matbluff

Ärtprotein och vatten i stället för mjölk får glassätarna att ilskna till. När Årets matbluff röstades fram vann den välkända vaniljglassen med god marginal.

Fem finalister tävlade om att få utnämningen Årets matbluff som varje år delas ut av konsumentföreningen Äkta vara.

GB Big pack vanilj röstades fram med god marginal. Det som konsumenterna anser vara en bluff är att tillverkaren GB Glace förra våren ändrade receptet på alla fyra Big packvarianter med syftet att göra dem mer klimatsmarta.

Mjölk blev ärtor

Företaget ersatte då mjölkprodukterna med framför allt vatten och ärtprotein. På förpackningen står tydligt att glassen nu har ett lägre klimatavtryck men att det inte längre finns mjölk i glassen framgår bara om man läser det finstilta på förpackningen. "Kan innehålla mjölk", står det där.

Det duger inte, anser många av de 18 000 som röstat.

"GB pratar mycket om det positiva i ändringen, att produkten har ett lägre klimatavtryck. Men uppenbarligen är det många konsumenter som tycker att bytet av en av huvudråvarorna är en försämring, som har skett i smyg. Även för de som vill undvika mjölk så vore det lättare att hitta produkten om detta framgick tydligt", säger Björn Bernhardson, verksamhetsledare på Äkta vara.

Lyfter klimatnyttan

Victoria Gelmanovska, nordisk marknadschef på GB, säger att växtbaserad glass är en del av ett långsiktigt arbete med att utöka det växtbaserade sortimentet av glass.

– Vi ser att konsumenterna efterfrågar vegansk glass som är tillverkad på ett hållbart sätt. Det är en bedrift att utveckla vegansk glass som smakar gott, säger hon.

TT: Borde ni inte ha skrivit det tydligare på förpackningen att mjölkprodukterna är utbytta?

– Vi kan inte kalla glassen vegansk eftersom den tillverkas i en fabrik där det också tillverkas glass med mjölk och grädde. Det är också därför det står på förpackningen att den kan innehålla mjölk. Säkerheten går alltid först.

Enligt Victoria Gelmanovska gjordes konsumentundersökningar innan lanseringen och dessa visade att det var just klimatavtrycket som konsumenterna ville upplysas om snarare än att det var växtbaserat.

– Det framgår tydligt på förpackningen att receptet är ändrat. Vi har fått mycket positiv uppmärksamhet för att vi använder växtbaserade alternativ, säger hon

Bland de andra finalisterna i tävlingen fanns Nyckelbryggeriers Cider med smak av lingon, Arla Keso protein, Fazer Willja Oat for whipping och Bravo Röd apelsin.

Fakta: Årets matbluff

Bakom Årets matbluff står konsumentföreningen Äkta vara, som driver på för genuin mat, ärligare produkter och färre tillsatser, bland annat genom märkningen Ä-märket och antipriset Årets matbluff.

Året matbluff startades 2015, med inspiration från den tyska och nederländska konsumentorganisationen Foodwatch. I år delas antipriset ut för åttonde gången.

Allmänheten har kunnat nominera produkter som de tycker är bluffiga under hela året, och i år kom 304 nomineringar.

Med hjälp av en jury valdes fem finalister valts ut. I årets jury ingick: Mats-Eric Nilsson, Christina Möller, Björn Bernhardson, Jan Bertoft, Annika Sundin, Daniella Bergman, Sébastien Boudet, Lisen Sundgren.

Källa: Äkta vara

Fakta: Motivering

"GB har bytt recept på sina klassiska Big pack, till ett med lägre klimatavtryck. Samtidigt har de tagit bort alla mjölkprodukter, som många nog förväntar sig att en glass som denna ska innehålla.

Att så är fallet framgår endast om man granskar baksidan. Mjölkprodukterna har ersatts med bland annat vatten och ärtprotein. ’Kan innehålla mjölk’, står det komiskt men helt korrekt, efter ingrediensförteckningen."