Tusentals motdemonstranter samlades i Göteborg i lördags för att manifestera mot Nordiska motståndsrörelsen.
Tusentals motdemonstranter samlades i Göteborg i lördags för att manifestera mot Nordiska motståndsrörelsen.

Göteborg laddar om för EU-toppmöte

"Genrepet" är avklarat. Efter den stora insatsen under nazisternas demonstrationsförsök i lördags laddar polisen i Göteborg nu om för nästa stora utmaning, EU-toppmötet i november.

ANNONS
|

Det var kaos i trafiken, men lugnt på gatorna. Trots tusentals motdemonstranter på ena sidan, och ett par hundra nazister på den andra, blev det inga större sammandrabbningar i lördags. Polisen har hyllats för sin insats – men skickar vidare en del av hyllningarna till göteborgarna.

- Vi är väldigt nöjda med den utvecklingen det blev, säger Erik Nord, polischef för Storgöteborg, till TT.

ANNONS

- Men det är väldigt viktigt att framhålla att den stora gruppen vanliga göteborgare också lugnade ner situationen. Det var stort och mäktigt på Heden, och väldigt mycket vanliga människor som sade ifrån.

Stor insats

Samtidigt var nazistiska Nordiska motståndsrörelsens (NMR) demonstration bara början på en intensiv höst för polisen i region Väst. Den 17 november hålls ett EU-toppmöte om rättvisa villkor och tillväxt i Eriksbergshallen, på Hisingensidan av Göta älv. Över 180 deltagare är inbjudna till mötet, bland dem många stats- och regeringschefer.

Polisinsatsen blir därefter.

- Under EU-toppmötet blir eventuella demonstrationer bara en av beståndsdelarna, säger Erik Nord.

- Mycket kommer att handla om personskydd av stats- och regeringschefer. Där krävs insatser av ett helt annat slag.

ANNONS

Varnar för störningar

Den svenska polisen har dragit viktiga lärdomar av kravallerna i samband med EU-toppmötet i Göteborg 2001, men har också nyligen träffat poliskollegor från Tyskland och fått information om det kaosomgärdade G20-mötet i Hamburg i somras.

Polisen i Göteborg har bland annat rustat med en tillfällig arrestlokal i polishusets garage med plats för uppemot 300 personer och varnar redan nu för stora trafikstörningar.

- Den stora utmaningen är personskyddet, där kommer det att bli stora störningar i trafiken bland annat från Landvetter, säger Erik Nord.

- Men när det gäller demonstrationerna beror det ju helt på vilka demonstranter vi kan vänta oss. Men om hotbilden går upp, då kommer vi att vara minst lika många som i lördags även i den insatsen.

TT

Fakta: Göteborgskravallerna 2001

Den 14–16 juni 2001 hölls ett EU-toppmöte i Göteborg. Men även dåvarande amerikanske presidenten George W Bush fanns på plats under en av dagarna. Diskussionerna under mötena handlade om klimat, bland annat Kyotoprotokollet, samt utvidgningen av EU.

Tusentals demonstranter samlades i Göteborg, som under helgen lamslogs av kravaller och förstörelse.

Bland annat urartade situationen vid Vasaplatsen kvällen den 15 juni, då poliser utsattes för stenkastning och polismän drog vapen varvid tre personer skottskadades. För en 19-åring var tillståndet bitvis mycket kritiskt.

Totalt frihetsberövades närmare 1000 personer och i det rättsliga efterspelet åtalades över 100.

Fakta: G20-mötet i Hamburg

G20-länderna, som samlar världens största ekonomier, möttes i Hamburg den 7–8 juli i år.

Mötet omgärdades av kravaller, med brinnande barrikader, stenkastning och plundring som polisen besvarade med vattenkanoner och tårgas.

Facit: minst 476 skadade poliser och flera hundra gripna demonstranter.

Totalt demonstrerade över 100000 personer mot G20-mötet.

ANNONS