Gödsel, det var vad räddningstjänsten behövde kämpa emot i Sävsjö. Gödslet på bilden har inget med händelsen att göra. Arkivbild.
Gödsel, det var vad räddningstjänsten behövde kämpa emot i Sävsjö. Gödslet på bilden har inget med händelsen att göra. Arkivbild. Bild: FREDRIK SANDBERG / TT

Gödselläcka tätad efter över ett dygns kamp

Under fredagen fick räddningstjänsten kämpa mot ett större gödselläckage från en cistern på en biogasanläggning i Sävsjö i Jönköpings län. Över ett dygn senare lyckades räddningstjänsten till slut få stopp på läckaget.
– Vårat jobb här är avslutat, säger Martin Trofast, räddningsledare vid Höglandets räddningsförbund.

ANNONS

En cistern med totalt 6 000 kubikmeter gödsel började läcka och klockan 13 i fredags larmades räddningstjänsten till biogasanläggningen för att starta kampen mot läckaget. Först på lördagskvällen lyckades man täta läckan.

– Vi kan summera att totalt 2 600 kubikmeter har runnit ur cisternen, säger Martin Trofast till TT.

I fredags fick även polis och ambulans ta sig till platsen då en person fått gödsel över sig och behövde kontrolleras. Under lördagen var läget lugnare och till slut var läckan alltså stoppad.

– Nu är anläggningen helt tätad. Det utspillda gödslet skickas tillbaka till bönderna. Så inget kommer till spillo, säger Martin Trofast.

ANNONS

Jennifer Berg Eidebo/TT

Victor Blomdahl/TT

ANNONS